Uniwersalny dodatek dań kuchni polskiej
Majeranek jest tak powszechny w kuchni, że łatwiej jest wymienić potrawy, do których nie jest używany, niż te, w których występuje. Nie obejdzie się bez niego dobry żurek, ziemniaczanka...
Czytaj więcejMajeranek suszony Prymat to bardzo aromatyczna przyprawa wykorzystywana głównie do dań kuchni polskiej. Doskonale nadaje się do ciężkostrawnych posiłków, czyli tłustych mięs, potraw z warzyw strączkowych, zawiesistych zup oraz kapusty.
Gramatura: 8 gRoślina ta pochodzi z południowo-wschodniej części rejonu basenu Morza Śródziemnego i południowej Azji. W przeszłości była używana do produkcji wody toaletowej, a w XVII i XVIII w. spryskiwano nim podłogi w domach - służył jako "domowy dezodorant". Obecnie, wytwarzany przez górne partie rośliny, olejek używany jest w przemyśle kosmetycznym. Surowcem przyprawowym jest ziele majeranku zebrane w okresie kwitnienia. W handlu spotyka się całe wysuszone rośliny oraz majeranek otarty, w skład którego wchodzą wyłącznie kwiatostany i liście. Majeranek uprawiany jest we wszystkich krajach świata o ciepłym i umiarkowanym klimacie. Odmiany rosnące na północy są roślinami jednorocznymi. Na południu majeranek jest trwałym półkrzewem. W Polsce rośnie dziko i jest uprawiany w gospodarstwach ogrodniczych. W krajach macierzystych jest trwałą krzewinką dochodzącą do metra wysokości. Cała roślina odznacza się silnym, specyficznym aromatem i należy do miododajnych.
Majeranek należy do najczęściej stosowanych przypraw. Jest niezastąpionym dodatkiem do sosów oraz sałatek. Stanowi stały składnik niektórych zup: grochowej, fasolowej, kartoflanej, żuru, węgorzowej oraz flaków i kołdunów. Innym zastosowaniem majeranku jest przyprawianie farszu pieczonej kaczki czy gęsi. Majeranek jest często stosowany w połączeniu z tymiankiem - te dwie przyprawy doskonale ze sobą współgrają.
Majeranek jest tak powszechny w kuchni, że łatwiej jest wymienić potrawy, do których nie jest używany, niż te, w których występuje. Nie obejdzie się bez niego dobry żurek, ziemniaczanka...
Czytaj więcej