Zamiast pieprzu
Czarnuszka, czyli Nigella sativa, jest jedną z przypraw, które wracają do łask. Niegdyś kojarzona z kuchnią regionalną, dziś staje się coraz popularniejsza , głównie dzięki powrotowi do łask domowych.
czytaj więcejMajeranek jest tak powszechny w kuchni, że łatwiej jest wymienić potrawy, do których nie jest używany, niż te, w których występuje. Nie obejdzie się bez niego dobry żurek, ziemniaczanka, fasolka po bretońsku czy mięsna pieczeń. Jak ta pełna charakteru i złożonych smaków przyprawa trafiła na kuchenne półki niemalże wszystkich Polaków, stając się topowym i uniwersalnym dodatkiem w gotowaniu?
Aby dotrzeć do polskich kuchni, majeranek przebył świat. W rejon Morza Śródziemnego przywieźli go z Indii Arabowie. Obecnie jest powszechnie używany i lubiany w całej kuchni Europejskiej – lecz nie tylko. Zakochały się w nim także Stany Zjednoczone.
Bywa mylony z oregano, swoim całkiem niedalekim kuzynem. Ma ziołowy zapach i delikatny, słodki aromat tymianku i bazylii. Ten kosmopolityczny i skomplikowany charakter tylko dodaje mu zwolenników. Majeranek nie tylko dobrze się komponuje z wieloma potrawami, ale także nie sprawia żadnych kłopotów podczas jego używania w kuchni. Zaleca się dodawanie go do potrawy pod koniec gotowanie, jednakże niekoniecznie – ważne jedynie, by go nie przypalić, gdyż wówczas staje się gorzki.
W Polsce rozpoczęto jego powszechne stosowanie, a także uprawę około XVI w. Jak podano w Encyklopedii Staropolskiej, przez „wirydarze” rozumiano ogródki kwiatowe, w których pomiędzy innymi ziołami nie mogło zabraknąć właśnie majeranku. Autor podkreśla, że „prawdziwą rozkoszą dla rządnej i pracowitej szlachcianki był ogród wiejski, gdzie hodowała (…) majeran do kiełbas.” Polskie damy, a raczej ich ogrodnicy, mieli do pokonania nie lada wyzwanie, gdyż majeranek wcale nie należy do roślin najłatwiejszych w uprawie – jego pierwotnym środowiskiem są ziemie o ciepłym klimacie, dlatego w naszym kraju bardzo kaprysi na zimno i zmienną pogodę. Jednak bez względu na klimat, ususzoną wersję otartego majeranku każda gospodyni czy kucharz powinni mieć w zasięgu ręki. Posiada ona wszelkie zalety rośliny – zatem wyrazisty smak i przyjemny ziołowy zapach, a w stosowaniu jest znacznie wygodniejsza. Polacy uwielbiają urozmaicać nim smak dań uważanych za typowo polskie. Jest on również doskonałym dodatkiem do owoców morza, krystalizując i podsycając ich smak.
Czy wiesz, że?
- Majeranek kojarzy się z polskim kulinariami, jednak obecnie mistrzami w jego uprawie są Egipcjanie.
Czarnuszka, czyli Nigella sativa, jest jedną z przypraw, które wracają do łask. Niegdyś kojarzona z kuchnią regionalną, dziś staje się coraz popularniejsza , głównie dzięki powrotowi do łask domowych.
czytaj więcejPomidory suszone z czosnkiem i bazylią to niezwykła kompozycja, która doskonale wpisuje się w kuchnię włoską tak popularną w polskiej kuchni.
czytaj więcejKardamon to jedna z bardziej tajemniczych przypraw. Należy do grupy przypraw korzennych o egzotycznym pochodzeniu. Jest jedną z najdroższych przypraw świata zaraz po szafranie i wanilii.
czytaj więcej