Klasyczny urok delikatnego koperku
Cenimy go za charakterystyczny smak i orzeźwiający zapach, które są nie do pomylenia z niczym innym. Któż z nas nie rozkoszował się domową zupą koperkową czy aromatycznym sosem z dodatkiem tego zioła?
Czytaj więcej
Koperek to jedna z najpopularniejszych i wszechstronnych przypraw kuchennych. Chętnie stosowany jest w świeżej formie, ale występuje również w postaci suszonej. Koperek suszony Prymat jest doskonałym zwieńczeniem rozmaitych potraw — od warzywnych, mięsnych, aż po rybne.
Zapach świeżego kopru jest bardzo charakterystyczny i dość intensywny, natomiast koperek suszony charakteryzuje się nieco łagodniejszym i przyjemniejszym aromatem. Jego odświeżający, korzenno-słodkawy smak sprawia, że nadaje potrawom wyrazistości i doskonale wzmacnia ich walory smakowe. Suszone, drobniutko posiekane liście kopru powinniśmy dodawać do potraw zawsze pod koniec przyrządzania. Wtedy mamy pewność, że ich aromat w pełni przeniknie do dania i dobrze się z nim połączy. To jedno z podstawowych ziół typowych dla kuchni polskiej, kojarzy się nam ze smakiem wiosny i lata. W wielu domach to jedno z ulubionych ziół do dekorowania. Wystarczy szczypta, a danie od razu wygląda apetyczniej. Ze względu na łagodny aromat koperku suszonego jest on również chętnie dodawany do potraw dla najmłodszych.
Gramatura: 6 g
Czy wiesz, że koperek był znany jako przyprawa już w czasach starożytnych? Wierzono, że ta roślina w cudowny sposób wpływa na waleczność i odwagę, dlatego dodawano ją do potraw gladiatorów. Inne nazwy koperku to koper wonny i kajzer.
Koperek suszony Prymat możemy wykorzystać jako dodatek do wielu potraw. Bardzo dobrze pasuje do jajek — ugotowanych na twardo lub na miękko — oraz do dań na ich bazie, takich jak omlety, wytrawne naleśniki czy jajecznica. Kopru warto również użyć do urozmaicenia smaku zup, do posypania gotowanych ziemniaków czy potraw rybnych, na przykład z łososia. Świetnie komponuje się też z rozmaitymi warzywami, z marynatami, sosami i dipami na bazie jogurtu, a nawet ze świeżymi serami. Koperek suszony może być także głównym bohaterem potrawy. Doskonałym pomysłem jest przyrządzenie sosu koperkowego, idealnego zarówno do mięsa, np. drobiu czy wieprzowiny, jak i do ryb, dań z ziemniaków, makaronu czy różnego rodzaju zapiekanek. Można też ugotować wyśmienitą, lekkostrawną zupę koperkową szczególnie polecaną w upalne dni. Koperek jest niezastąpioną przyprawą do różnego rodzaju przetworów — sałatek warzywnych, a zwłaszcza ogórków zarówno kiszonych, jak i konserwowych czy korniszonów.
Cenimy go za charakterystyczny smak i orzeźwiający zapach, które są nie do pomylenia z niczym innym. Któż z nas nie rozkoszował się domową zupą koperkową czy aromatycznym sosem z dodatkiem tego zioła?
Czytaj więcej