Smocze zioło – od legendy do kuchni
Nazwa tego zioła pochodzi od francuskiego słowa esdragon, co dosłownie oznacza małego smoka. Korzenie estragonu faktycznie przypominają kształtem fantastycznego stwora.
Czytaj więcejEstragon suszony Prymat to aromatyczna przyprawa o lekko gorzkim smaku i korzenno-ziołowym aromacie, który przypomina anyż lub koper włoski. Kiedyś bardzo popularny szczególnie w kuchni arabskiej – obecnie największym powodzeniem cieszy się we Francji. Jednak coraz częściej urozmaica także dania kuchni polskiej. Ze względu na swoją intensywność estragon zestawiony z inny ziołami wyraźnie dominuje. Już szczypta przyprawy wystarczy, aby nadać przygotowywanej potrawie unikatowego aromatu. Jeżeli nie zależy nam na wydobyciu gorzkiego smaku przyprawy, najlepiej nie gotować dania zbyt długo. Estragon powinno się dodawać pod koniec gotowania.
Gramatura: 10 gŹródeł nazwy „estragon” można doszukiwać się w języku łacińskim, w którym oznacza on węża/smoka. Natomiast pierwsze wzmianki o tej przyprawie pojawiły się w dawnych, francuskich encyklopediach pochodzących z ubiegłych stuleci, gdzie estragon określano jako „wężowe ziele”.
Estragon suszony Prymat polecany jest do przygotowywania białych mięs, ryb, baraniny, cielęciny i dziczyzny. Świetnie sprawdzi się również jako aromatyczne uzupełnienie twarogów, farszów i masła ziołowego. Używany jest jako klasyczny dodatek do sosów, takich jak remoulade, bearnise czy tatarski. Często wykorzystuje się go także do aromatyzowania octu, który służy do nadawania szczególnego smaku dressingom. Estragon pojawia się też jako dodatek do kiszonej kapusty i ogórków kiszonych.
Nazwa tego zioła pochodzi od francuskiego słowa esdragon, co dosłownie oznacza małego smoka. Korzenie estragonu faktycznie przypominają kształtem fantastycznego stwora.
Czytaj więcej