Zamiast pieprzu
Czarnuszka, czyli Nigella sativa, jest jedną z przypraw, które wracają do łask. Niegdyś kojarzona z kuchnią regionalną, dziś staje się coraz popularniejsza , głównie dzięki powrotowi do łask domowych.
czytaj więcej
Nazwa tego zioła pochodzi od francuskiego słowa estragon, co dosłownie oznacza małego smoka. Korzenie estragonu faktycznie przypominają kształtem fantastycznego stwora. Ponoć każda roślina z takim systemem korzeniowym pozwala wyleczyć ukąszenie jadu węża. Dzisiaj estragon ma znaczenie zdecydowanie bardziej kulinarne aniżeli mityczne.
W małej roślince wielka moc
Już starożytny uczony Pliniusz twierdził w swych pismach, że wiązki estragonu umieszczone w butach pielgrzymów pomagają znieść trudy dalekich wypraw. Uważano także, że draganek – bo także tak pod tą nazwą funkcjonuje – pomaga zachowaniu mocy i krzepy i sprawia, że jest się niezwyciężonym. Wierzono również, że powieszony w domostwie odstrasza średniowieczne stwory. Ile z tego jest prawdy? Nie wiadomo. Jedyną pewną wiedzę na jego temat odnajdziemy w kulinariach. I możemy zaświadczyć - nic nie smakuje tak dobrze, jak ryba doprawiona tym ziołem. To właśnie ryby i owoce morza są produktami, które najlepiej komponują się z estragonem.
Estragon szczególnie popularny jest w kuchni francuskiej i hiszpańskiej. Przyprawia się nim także sałatki i sosy, na przykład klasyczny sos do mięs remoulade, tatarski, Bernasie czy francuski. Dobrze współgra ze szczypiorkiem, pietruszką czy trybulą, tworząc z nimi mieszankę „ziół aromatycznych”. Z kolei świeży estragon to dobrany kompan octu. Jeśli umieścimy umytą łodygę wraz z liśćmi w butelce z białym octem winnym, otrzymamy niezwykle aromatyczny składnik dressingów, a także domowej musztardy.
Estragon to także rewelacyjny partner wszelkich mięs. Dania z drobiu, dziczyzny, cielęciny czy jagnięciny zyskają dzięki niemu intensywny ziołowy akcent. Sprawdzi się także doprawienie nim ziemniaków oraz pomidorów, a także kalafiorów, brokułów czy buraków. To zioło bardzo charakterystyczne i należy ostrożnie je dawkować, gdyż zdecydowanie dominuje w potrawie. Mimo że specyficzne i wyjątkowe, to jednocześnie bardzo uniwersalne. Sery, jajka, kwaśna śmietana oraz jogurt to także produkty, które śmiało połączyć można z estragonem. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby sporządzać z jego dodatkiem masło ziołowe. Pasuje w zasadzie do wszystkiego, co przygotowywane jest w wersji wytrawnej. Wystarczy tę przyprawę rozetrzeć w palcach, aby ostatecznie przekonać się, czy wpisuje się w „nasze smaki”. Aby uzyskać wyrazisty aromat zioła, należy je dodać w trakcie ostatnich 15 minut gotowania, nie jest bowiem odporne na działanie wysokich temperatur.
Czy wiesz, że?
- W starożytnej Grecji używano go do uśmierzenia bólu oraz jako miejscowe znieczulenie. Nic dziwnego, zawiera ono naturalny przeciwbólowy składnik – eugenol.
Czarnuszka, czyli Nigella sativa, jest jedną z przypraw, które wracają do łask. Niegdyś kojarzona z kuchnią regionalną, dziś staje się coraz popularniejsza , głównie dzięki powrotowi do łask domowych.
czytaj więcejPomidory suszone z czosnkiem i bazylią to niezwykła kompozycja, która doskonale wpisuje się w kuchnię włoską tak popularną w polskiej kuchni.
czytaj więcejKardamon to jedna z bardziej tajemniczych przypraw. Należy do grupy przypraw korzennych o egzotycznym pochodzeniu. Jest jedną z najdroższych przypraw świata zaraz po szafranie i wanilii.
czytaj więcej