Zioła liofilizowane

Natka pietruszki Zioła liofilizowane

Pietruszka liofilizowana Prymat to uniwersalny dodatek do wielu dań, powszechnie wykorzystywany w kuchni polskiej. Doskonale komponuje się z innymi smakami i nadaje potrawom niepowtarzalny aromat. Natkę pietruszki znajdziemy w recepturach na zupy, sosy, dressingi czy pasztety. Stanowi ona również nieoceniony dodatek do ryb, mięs, a także częsty składnik surówek i sałatek.

Zapach świeżych ziół przywodzi na myśl letnie miesiące, kiedy możemy w pełni korzystać z bogactwa natury. Poza sezonem letnim nie musimy jednak rezygnować z aromatycznych dań. Liofilizowana pietruszka pozwala cieszyć się pełnią ulubionych smaków przez cały rok. Co ważne, zachowuje 100% witamin i wartości odżywczych.

Dlaczego liofilizowana, a nie suszona pietruszka? Liofilizacja jest obecnie najnowocześniejszą metodą konserwacji żywności. Na czym polega? To nic innego, jak suszenie produktów przy użyciu niskich temperatur i niskiego ciśnienia. Proces ten pozwala na bardzo długo zachować naturalny aromat i smak ziół, a także wartości odżywcze świeżych produktów. Przed użyciem liofilizowanej natki pietruszki można przesypać porcję, którą planujemy wykorzystać, do miseczki, zalać niewielką ilością wody i odstawić na chwilę. Dzięki temu zioła nabiorą intensywnie zielonej barwy. Niemniej także bez dodawania wody, możemy cieszyć się niepotwarzalnym smakiem przyprawy.

Liofilizowana pietruszka ma wiele zastosowań, nie tylko do dań obiadowych. Możemy dodać ją do twarożku lub wymieszać z lekko roztopionym masłem, przygotowując ziołowe smarowidło do kanapek. Takie śniadanie to dobry początek dnia! Również kiedy przyrządzamy danie z piekarnika, na przykład rybę czy zapiekankę, warto sięgnąć po liofilizowaną pietruszkę. W tej wersji potrawa będzie aromatyczna i estetyczna.

Faktem jest, że natka kojarzy się przede wszystkim z kuchnią polską, ale idealnie komponuje się także z daniami kuchni śródziemnomorskiej. Proste, klasyczne przepisy, jak krewetki z masłem czosnkowym i natką pietruszki są idealny pomysł na lunch czy lekką kolację.

Gramatura: 15 g

Czy wiesz, że...

Liofilizować można nie tylko natkę pietruszki i inne zioła, ale też wiele różnorodnych produktów, takich jak owoce, przekąski, musli, sosy i dressingi, a nawet gotowe, pełnowartościowe dania. Dzięki liofilizacji w jednym opakowaniu znajdziemy aż pięć pęczków pietruszki. Produkty poddawane tej metodzie konserwacji tracą wodę i objętość, ale zachowują swoje wartości odżywcze.

Zastosowanie

Natka pietruszki to niezwykle popularny dodatek do dań polskiej kuchni. Jest wyrazistą w smaku, a jednocześnie bardzo uniwersalną przyprawą. Gości na naszych stołach przez cały rok, dodawana do zup i jako ważny element drugiego dania. Przepis na makaron z pietruszkowym pesto i mozzarellą to sposób na szybki obiad dla zabieganych osób. Pietruszka może być również ciekawym składnikiem koktajli owocowo-warzywnych. Nadaje im intensywnie zielony kolor i wyrazisty smak. Jest niezastąpionym dodatkiem do pasztetów.

Przepisy

z tym produktem

Doradca Smaku, odc. 11: Zupa de picadillo

Średnio Łatwe 1-2

Doradca Smaku, odc. 27: Domowy pasztet z królikiem

Średnio Dasz radę 3-4

Doradca Smaku, odc. 21: Grzyby po prowansalsku

Średnio Dasz radę 1-2

Przetwarzamy Twoje dane osobowe i stosujemy cookies, aby ułatwić Ci korzystanie ze sklepu/naszych usług. Dowiedz się więcej o naszej Polityce Prywatności. Zapoznaj się z informacjami od administratora Dowiedz się więcej

Ok, rozumiem