Kuchnia w kolorze papryki
Kuchnia węgierska to przede wszystkim bogactwo potraw bazujących na różnych rodzajach papryki świeżej, marynowanej, pieczonej bądź suszonej.
Czytaj więcejPapryka słodka mielona Prymat może być używana w kuchni wszechstronnie – do potraw mięsnych, sosów, twarogów, wędlin, sałatek, potraw z ryb, ryżu i drobiu. Jest wyjątkowa ze względu na swój charakterystyczny przyjemnie słodki smak. Nadaje potrawom wyśmienity aromat, a także piękną i intensywną barwę.
Gramatura: 50 gUprawy papryki należą do najbardziej rozpowszechnionych na świecie. Jej główni producenci to: Indonezja, Meksyk, Hiszpania, Bułgaria, północna Afryka, Ameryka Południowa oraz Węgry. Spożycie papryki jest nieco większe niż spożycie pieprzu. Jej odmian obecnie możemy naliczyć około dwustu. Wykorzystuje się zarówno owoce dojrzałe (mogą być wówczas czerwone, pomarańczowe, żółte lub purpurowe), jak i niedojrzałe – zielone. Zależnie od tego, jak dużo nasion i ścianek wewnętrznych strąka zostanie dodanych do produktu końcowego, otrzymuje się łagodniejsze lub ostrzejsze odmiany czerwonego proszku.
Papryka słodka mielona Prymat doskonale nadaje się do wszelkich dań mięsnych oraz rybnych, zup, sosów, twarogów i wędlin. Poprawia smak potraw kuchni węgierskiej i włoskiej. Jest idealnym dodatkiem do sałatek oraz warzyw. Obok mięsa stanowi podstawę gulaszu, do którego sproszkowaną paprykę praży się lekko na tłuszczu. Można ją stosować także jako barwnik do wszelkiego rodzaju sosów, na przykład majonezowych lub śmietanowych.
Kuchnia węgierska to przede wszystkim bogactwo potraw bazujących na różnych rodzajach papryki świeżej, marynowanej, pieczonej bądź suszonej.
Czytaj więcej