Sosy sałatkowe

Sos sałatkowy grecki

ziołowo-czosnkowy XXL

Sos sałatkowy grecki to idealny dodatek do prawdziwej sałatki greckiej o delikatnym ziołowo-czosnkowym smaku. Dzięki niemu warzywa zachowują świeżość, a całość nabiera charakterystycznego smaku rodem z Grecji. Sos sałatkowy Prymat z pewnością zachwyci wszystkich miłośników śródziemnomorskich lekkich dań.

Gramatura: 27 g

Czy wiesz, że...

Zdaniem smakoszy kuchnia grecka zalicza się do najlepszych na świecie. Pod upalnym niebem Grecji dojrzewają wspaniałe warzywa i zioła. Kuchnia grecka jest równie smaczna, jak prosta i zdrowa. Charakteryzuje się przede wszystkim dużą ilością czosnku, oliwy z oliwek, warzyw (zwłaszcza pomidorów i papryki) i świeżych ziół. Tradycyjne danie kuchni greckiej, przez mieszkańców Hellady zwane „horiatiki", czyli sałatka grecka, jest jednym z najpopularniejszych rodzajów sałatek.

Zastosowanie

Liczba przepisów na sałatkę grecką jest długa. Znawcy uznają, że musi tam być pomidor, ogórek, czerwona papryka, czarne oliwki, cebula i ser typu feta oraz oregano. Amatorzy i artyści dodają jeszcze sałaty, najchętniej lodową lub pekińską, zieloną paprykę i pieczarki. Warzywną kompozycję wieńczy Sos sałatkowy grecki Prymat z dodatkiem oliwy i wody lub jogurtu. Składniki powinny zostać wymieszane z sosem ok. 10 minut przed podaniem. Sałatka grecka jest doskonałą przystawką do potraw grillowych. Z powodzeniem może też funkcjonować jako samodzielne danie. Wystarczy zaserwować do niej świeże pieczywo i… lekka kolacja gotowa!

Zarządzaj plikami cookies