Sól o wielu kolorach i smakach
Sól jest jedną z najczęściej używanych i jednocześnie najbardziej podstawowych przypraw. Znajdziemy ją praktycznie w każdym polskim domu.
Czytaj więcejSól różowa himalajska Prymat to wyjątkowa przyprawa, która jest obecnie uznawana za doskonałą alternatywę dla klasycznej soli kuchennej. Można ją wykorzystać zarówno do przyprawiania potraw, jak i jako element dekoracyjny, nadający gotowym daniom wyjątkowego, ciekawego wyglądu, niczym z restauracji.
Sól himalajska różowa to najczystsza i najszlachetniejsza odmiana soli aktualnie dostępna w sprzedaży. Jest wydobywana tylko w jednym miejscu na świecie – we wschodnim paśmie Himalajów, na terenie dzisiejszego Pakistanu. Złoża tej cennej przyprawy znajdują się na głębokości ok. 400-600 metrów pod powierzchnią ziemi, co gwarantuje im skład wolny od zanieczyszczeń. Dodatkowo, różowa sól himalajska nie jest w żaden sposób przetwarzana, dzięki czemu zachowuje swój pierwotny, w pełni naturalny charakter.
Swój różowy kolor sól himalajska zawdzięcza naturalnej zawartości tlenku żelaza, który nadaje jej charakterystyczne zabarwienie. Kolor soli himalajskiej może przybierać różne odcienie – od jasnoróżowego, po ciemniejszy, w zależności od stopnia jej nasycenia tym pierwiastkiem.
Gramatura: 350 gZłoża tego cennego składnika, nazywanego potocznie „różowym diamentem”, powstały setki milionów lat temu, wskutek osuszania się wielkiego, prehistorycznego oceanu Tetydy. Różowa sól himalajska jest po dziś dzień pozyskiwana ręcznie, przy wykorzystaniu XIX-wiecznych metod wydobywczych.
Sól himalajska różowa świetnie odnajdzie się w każdej domowej kuchni. Może być z powodzeniem wykorzystana wszędzie tam, gdzie do tej pory stosowaliśmy klasyczną sól kuchenną. Różowa sól himalajska świetnie wzbogaci i dopełni smaku wszystkich domowych potraw, pozwalając w pełni wydobyć jego głębię oraz podkreślić wyjątkowe walory smakowe samodzielnie przygotowywanych dań. Sól himalajska różowa pasuje do dań mięsnych, rybnych, sałatek, zup, sosów i wielu innych potraw.
Dzięki swojej krystalicznej strukturze i unikalnej barwie, różowa sól himalajska może być wykorzystana także jako efektowna dekoracja potraw – możemy dodawać ją do gotowej pizzy, zapiekanek, a nawet przygotowywanych w domowym zaciszu deserów i drinków. Do codziennych zastosowań świetnie nadaje się sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana, którą można umieścić w solniczce i używać zarówno do przyprawiania potraw w trakcie gotowania, jak i doprawiania już gotowych dań na talerzu.
Sól jest jedną z najczęściej używanych i jednocześnie najbardziej podstawowych przypraw. Znajdziemy ją praktycznie w każdym polskim domu.
Czytaj więcej