Mieszanki
Przyprawa do ciasteczek korzennych
Przyprawa do ciasteczek korzennych Prymat to słodka mieszanka aromatycznych przypraw takich jak: cynamon, imbir, kardamon, goździki, gałka muszkatołowa i anyż gwiaździsty. Jest idealnym dodatkiem nie tylko do świątecznych, tradycyjnych wypieków na czele z pierniczkami, lecz także babeczek czy muffinów. Z powodzeniem możemy doprawić nią owsiankę, jogurt lub mleko roślinne, tym samym nadając im korzennego smaku.
Niezwykły zapach przyprawy do ciasteczek korzennych Prymat przywodzi na myśl święta, gdy przy stole zbierają się najbliżsi. Ten czas kojarzy się z pachnącą choinką, wonną skórką pomarańczy i mandarynek, gorącym kakao, pysznymi, aromatycznymi ciasteczkami, a także wieczorem spędzonym pod kocykiem w towarzystwie grubej książki. Wyjątkowy smak przyprawy do ciasteczek korzennych Prymat zawdzięczamy wyselekcjonowanym składnikom. Anyż nadaje mieszance słodką, korzenną nutę, goździki zaś lekko piekącą, delikatnie cierpką. Cynamon i gałka muszkatołowa charakteryzują się tym, że zostawiają słodko-gorzki smak na podniebieniu. Za ostrość natomiast odpowiadają kardamon oraz imbir. Mieszanka przypraw świetnie sprawdza się do wypieków – nie tylko ciasteczek korzennych, lecz także piernika, szarlotki, tarty, muffinów, babeczek. Zastosujemy ją również do placuszków lub racuchów z jabłkami. Dzięki dorzuceniu odrobiny przyprawy do ciasteczek korzennych Prymat do owsianki możemy urozmaicić swoje śniadanie. Za to dodając ją do twarożku, otrzymujemy pyszny, zimowy farsz do naleśników lub słodką pastę na kanapki. Z powodzeniem użyjemy jej jako dodatku do grzanego wina albo piwa. Taka kompozycja smakowa idealnie podkreśli gorycz chmielowego napoju oraz zaakcentuje owocowe nuty czerwonego wina. Ponadto wykorzystamy ją do przygotowania rozgrzewającego napoju bezalkoholowego na bazie gorącej, czarnej herbaty. Ciekawym połączeniem jest również kawa, kakao czy gorąca czekolada z korzenną mieszanką.
Gramatura: 20 gCzy wiesz, że...
Przyprawy korzenne mają dość mylącą nazwę, ponieważ nie uzyskuje się ich z korzeni aromatycznych roślin. Termin nawiązuje do miejsca ich występowania, a mianowicie do Wysp Korzennych. Grupa tych wysp znajduje się we wschodniej części Archipelagu Malezyjskiego – współcześnie nosi nazwę Moluki. Jednym z ówczesnych podróżników, który przy okazji poszukiwań Wysp Korzennych jako pierwszy opłynął całą ziemię, był Ferdynand Magellan. Rozsławiło to tę wonną mieszankę i zyskała ona uznanie na całym świecie.
Zastosowanie
Przyprawa do ciasteczek korzennych – Prymat może być wykorzystana nie tylko do przygotowania świątecznych słodkości takich jak pierniczki – dodajmy ją również do babeczek, muffinów czy jogurtu. Jeżeli lubimy śniadania na słodko, koniecznie wsypmy odrobinę przyprawy do owsianki, a zyskamy aromatyczne i pobudzające do działania danie. Z kolei mieszając ją z mlekiem roślinnym, otrzymamy pyszny napój. Dla tych, którzy lubią grzane piwo bądź wino to również świetny dodatek – rozgrzejmy się w zimowe wieczory.