Idealny do deserów, ale i dziczyzny
Cynamon mielony ma bardzo charakterystyczny smak i zapach – głęboki i korzenny, które ciężko pomylić z inną przyprawą. W Polsce jest głównie kojarzony ze słodkimi akcentami potraw
Czytaj więcejCynamon mielony to przyprawa kuchenna, którą otrzymuje się z wysuszonej i startej na drobny proszek kory cynamonowca. Swój charakterystyczny, słodkawo-korzenny smak i aromat zawdzięcza zawartości olejku cynamonowego. Cynamon mielony Prymat idealnie wzbogaca zarówno smak pikantnych, mięsnych potraw orientalnych, jak i słodkich deserów.
Gramatura: 15 gCynamon nierozerwalnie kojarzy się nam z okresem Bożego Narodzenia, aromatycznymi, świątecznymi wypiekami i przytulną, rodzinną atmosferą. Zanim jednak stał się nieodzownym elementem świąt i najpopularniejszą przyprawą korzenną na całym świecie, jego losy były wyjątkowo burzliwe. O monopol na tę niegdyś drogocenną przyprawę walczono przez wieki. Wenecjanie, Portugalczycy, Holendrzy i Anglicy… wszyscy chcieli kontrolować uprawy cynamonu. Dopiero w XVII wieku przyprawę wywieziono z wyspy Cejlon i rozpoczęła się jej uprawa i sprzedaż na skalę przemysłową. Dzisiaj Poza Sri Lanką cynamon uprawiany jest m.in. w Indiach, Brazylii i Indonezji. Co ciekawe, cynamon jest jedyną przyprawą na świecie, którą otrzymuje się z kory rośliny, którą po wstępnej obróbce suszy się i sprzedaje albo w postaci proszku albo w kawałkach, tzw. laskach cynamonu. Cynamon ma zastosowanie również poza sferą kulinarną. Ze względu na jego intensywny, a zarazem przyjemny aromat, wykorzystywany jest do tworzenia wkładu do kadzideł, perfum i innych naturalnych mieszanek zapachowych. Na szczęście wojny cynamonowe to odległa przeszłość i dzisiaj cynamon mielony Prymat może gościć w każdej kuchni, a w raz z nim wyjątkowe smaki doprawianych nim potraw.
W Polsce cynamon mielony Prymat kojarzy się m.in. ze świątecznymi wypiekami, np. piernikiem. Przyprawia się nim grzane wino i piwo, a także kompoty z owocami. Doskonale komponuje się również z szarlotką i innymi deserami z dodatkiem jabłek lub gruszek. Z dodatkiem cynamonu przyrządza się też znakomite korzenne śledzie. Można nim podkreślić smak pieczonej gęsi nadziewanej owocami. Bardzo popularne są również wypieki z cynamonem – bułeczki, muffiny, chlebek cynamonowy. Późnym latem i wczesną jesienią, na wielu polskich stołach królują knedle ze śliwkami posypane cynamonem. Przyprawa ta jest wykorzystywana w kuchni orientalnej w daniach wytrawnych, deserach oraz jako dodatek do rozgrzewających napojów. Znajdziemy ją w w marokańskiej tagine i irańskim khorak. W Portugalii cynamonem posypuje się tradycyjne, budyniowe ciasteczka pastel de nata.
Cynamon mielony ma bardzo charakterystyczny smak i zapach – głęboki i korzenny, które ciężko pomylić z inną przyprawą. W Polsce jest głównie kojarzony ze słodkimi akcentami potraw
Czytaj więcej