Czy wiesz, że...
Ziarna gorczycy, główny składnik musztardy, były wykorzystywane już kilka tysięcy lat przed naszą erą, m.in. w kulturze sumeryjskiej. Początkowo ich rola sprowadzała się do maskowania nieprzyjemnego smaku nieświeżej żywności. Z czasem doceniono ich walory smakowe i zaczęto wytwarzać z nich musztardę. W XIV wieku znana była profesja musztardnika. A wszystko to za sprawą papieża Jana XXII, który mianował swojego bratanka osobistym specjalistą od musztardy. W Polsce musztarda pojawiła się w czasach wojen napoleońskich i pozostała tu do dnia dzisiejszego. Swoją popularność, poza walorami smakowymi, zawdzięcza możliwości wszechstronnego zastosowania w kulinariach. Musztarda stołowa Prymat urozmaici smak wędlin, żółtego sera, pieczonych mięs, a także podkreśli smak dań wegetariańskich.
Zastosowanie
Musztarda stołowa Prymat polecana jest jako składnik marynaty do mięs, sosu vinaigrette czy też jako dodatek do past kanapkowych. Marynowane w niej mięso stanie się niezwykle kruche i soczyste. Wzbogacać nią można również sosy sałatkowe. Musztardę stołową można łączyć w różnych proporcjach z jogurtem, majonezem oraz innymi ulubionymi dodatkami. To najprostszy sposób, aby stworzyć tzw. dip, czyli gęsty, zimny sos, w którym bezpośrednio przed spożyciem macza się warzywa, sery oraz wędliny. Musztarda stołowa znakomicie komponuje się z drobiem i wieprzowiną. Można ją wykorzystać do stworzenia przepysznych sosów serowych lub śmietanowo-musztardowych. Można również stosować ją podczas przygotowywania przetworów na zimę. Miłośnicy śledzi z przyjemnością sięgną po musztardę stołową Prymat, aby urozmaicić nią potrawy ze swoich ulubionych ryb. Z jej pomocą można także poprawić smak gulaszu.