Błyskawiczna nutka pikanterii
Warto ją mieć pod ręką, gdyż jest niezawodna, gdy błyskawicznie chcemy nadać potrawie nutkę pikanterii. Ta ostra kusicielka w mig sprawi także, że danie nabierze pięknej czerwonej barwy. Przyprawa
Czytaj więcejPrzyprawa ziołowa z chili Prymat w młynku jest mieszanką suszonych przypraw i ziół, które sprawią, że przygotowane danie nabierze ziołowego i delikatnie korzennego aromatu oraz pikantnego, wyrazistego smaku. To wszystko dzięki zawartej w przyprawie gorczycy białej, owocowi kolendry, chili, bazylii i majerankowi. Taka kompozycja poddana procesowi rozdrabniania będzie stanowić dodatek do dań z mięsa, gulaszy, steków, ryb, sosów jasnych i ciemnych oraz warzyw. Dzięki dwóm stopniom mielenia w młynkach Prymat możemy mieć w naszym daniu zarówno większe, jak i mniejsze kawałki przypraw.
Przyprawa ziołowa z chili podkreśli i wzmocni również smak oraz aromat dań kuchni azjatyckiej, meksykańskiej, czy polskiej. Bazylia oraz majeranek nadadzą potrawie odświeżającego, korzennego i lekko ostrego, ziołowego aromatu. Z kolei słodkawy smak gorczycy wspaniale podkreśli walory smakowe mięsa. Doskonale harmonizuje z nią kolendra, której owoce są łagodne, słodkie i lekko palące. Wreszcie chili, oprócz charakterystycznego paprykowego posmaku, doda smakołykom ostrości, a także wzmocni aromat pozostałych składników przyprawy.
Gramatura: 50 gPapryka krzewiasta zwana chili pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej oraz z Indii Zachodnich i wysp Morza Karaibskiego. Jest uprawiana od tysięcy lat. Dzięki Hiszpanom została rozpowszechniona na całym świecie.
Kolendra z kolei była stosowana już w starożytności – wiemy, że używali jej chętnie Grecy i Rzymianie. Znaleziono ją nawet w grobowcu Tutenchamona! Wzmianki o niej znajdziemy także w Biblii.
Gorczyca była znana już w starożytnych Chinach i Grecji. Hipokrates przypisywał jej nawet właściwości lecznicze. Król Ludwik XI podróżował z własną miseczką gorczycy, w razie gdyby w odwiedzanych miejscach była niedostępna. Przyprawa ta jest też podstawowym składnikiem musztardy.
Mieszanka ziołowa z chili najlepiej nadaje się do przyprawiania gulaszu, steków czy pikantnych zup, a także potraw z drobiu. Możemy przygotować z jej pomocą pikantne, panierowane piersi z kurczaka, aromatyczne mięso na grilla albo gulasz węgierski z wieprzowiną, papryką i pomidorami. Aromatyczne dania jednogarnkowe, zwłaszcza z kiełbasą czy boczkiem, również zyskają smak i zapach dzięki tej mieszance. A może by tak przygotować z jej dodatkiem ostre meksykańskie burrito lub chilli con carne? Przyprawa ziołowa z chili Prymat w młynku sprawdzi się równie dobrze w przygotowaniu domowych, pachnących wędzarnianym dymem wędlin. Wyśmienita okaże się także pieczona ryba, np. dorsz, którą przed podaniem warto wzbogacić szczyptą świeżo zmielonej przyprawy ziołowej z chili. Nada ona nie tylko wspaniałego aromatu, ale również przełamie delikatny smak ryby odrobiną pikanterii.
Fanom kuchni warzywnej polecamy przyrządzenie pikantnej zupy oprószonej mieszanką przypraw Prymat. Szczególnie warte uwagi są potrawy w formie kremów, np. z dyni czy cebuli. Ostra mieszanka wydobędzie walory smakowe z naszych ulubionych warzyw, dzięki czemu zupa nie będzie mdła. Przyprawa ta sprawdzi się w daniach kuchni orientalnej, którą charakteryzuje wspaniały smak idący w parze z różnymi poziomami ostrości. Przyprawimy nią makaron ryżowy z warzywami, sajgonki czy kaczkę po chińsku. Warzywa, jakie warto użyć w tym przypadku, to imbir, pędy bambusa, marchew czy papryka.
Warto ją mieć pod ręką, gdyż jest niezawodna, gdy błyskawicznie chcemy nadać potrawie nutkę pikanterii. Ta ostra kusicielka w mig sprawi także, że danie nabierze pięknej czerwonej barwy. Przyprawa
Czytaj więcej