Sól o wielu kolorach i smakach
Sól jest jedną z najczęściej używanych i jednocześnie najbardziej podstawowych przypraw. Znajdziemy ją praktycznie w każdym polskim domu.
Czytaj więcejSól himalajska Prymat w młynku jest alternatywą dla tradycyjnej soli kuchennej. Pochodzi ona z rejonu dzisiejszego Pakistanu. Od klasycznej soli różni ją kolor – jest bladoróżowy, co wpływa często na apetyczność dania, zwłaszcza jeśli udekorujemy je większymi kryształkami wspomnianej soli. Tę atrakcyjną barwę sól himalajska zawdzięcza obecności śladowych ilości tlenków żelaza w swoim składzie. Spożywana jest w postaci nieprzetworzonej i nieoczyszczonej, dlatego właśnie uznaje się ją za zdrowszy wariant soli.
Jej smak jest równie wyrazisty jak w przypadku soli białej. Dzięki temu, że produkt zamknięto w szczelnym, estetycznym i funkcjonalnym młynku, przyprawa nie zawilgotnieje, a zawartość łatwo się nie rozsypie. W każdej chwili możemy sięgnąć po krystaliczną, gruboziarnistą sól himalajską Prymat w młynku i oprószyć ulubione potrawy dodatkiem świeżo zmielonej soli. Polecamy ją szczególnie do kanapek, sałatek warzywnych, domowych dipów, sosów oraz ryb. Warto postawić ją na stole w trakcie rodzinnego obiadu, by każdy z gości mógł doprawić danie wedle indywidualnych preferencji.
Gramatura: 110 gSól himalajska jest jednym z rodzajów soli kamiennej, wydobywanej na terenie Karakorum i Himalajów. Ogromne złoża w tej części świata są pozostałością po Oceanie Tetydy, który wysechł 500 milionów lat temu. Swój specyficzny kolor sól ta zawdzięcza dodatkowym minerałom. Pierwiastki, jakie znajdują się w jej składzie, to m.in. wapń, żelazo, magnez, cynk, jod oraz potas.
Ma szerokie zastosowanie w kuchni, dlatego dobrze mieć młynek z solą himalajską zawsze pod ręką. Poprawia ona smak dań mięsnych, warzywnych, a także przekąsek. Używamy jej również do przygotowania podrobów, takich jak wątróbka czy flaczki.
Sól himalajska w młynku będzie niezastąpioną pomocą w przygotowaniu mięsa. Świetnie podkreśla smak drobiu i w połączeniu z tymiankiem może stać się podstawą aromatycznej marynaty. Schab natarty świeżo zmieloną solą o różowym zabarwieniu, zyska na smaku oraz soczystości. A może by tak przygotować z jej wykorzystaniem zalewę do pachnącej dymem karkówki z grilla? Żeby przygotować pełnowartościowy obiad, obok mięsa na grillu możemy ułożyć pokrojone w talarki warzywa. Warto jednak oprószyć je zmieloną przyprawą o charakterystycznym kolorze, która nada pożądanej słoności ulubionym warzywom.
Sól himalajska Prymat w młynku to także doskonały sposób na apetyczną sałatkę. Przygotowanie dressingu na bazie oliwy z oliwek z użyciem tej przyprawy jest naprawdę łatwe i szybkie. A przecież nic nie dodaje tyle energii co solidna, odpowiednio doprawiona porcja warzyw w formie sałatki. Warzywa z patelni, gotowane ziemniaki czy pieczone bataty z solą himalajską to kolejne świetne pomysły na posiłek, zwłaszcza dla osób liczących kalorie. Przyprawa ta podbije też smak dań jednogarnkowych, takich jak risotto czy kaszotto.
Inne potrawy, do których chętnie wykorzystujemy sól himalajską Prymat w młynku to twarożek ze świeżym szczypiorkiem, kolorowe, „wiosenne” kanapki z pomidorem, pyszna jajecznica na maśle z cebulą, a także smakowite dipy, np. czosnkowy, pomidorowy, BBQ. Dzięki dodatkowi różowej soli każda potrawa będzie miała pełny, wyśmienity smak.
Sól jest jedną z najczęściej używanych i jednocześnie najbardziej podstawowych przypraw. Znajdziemy ją praktycznie w każdym polskim domu.
Czytaj więcej