Mieszanki

Przyprawa do szarlotki

ciast i deserów

Przyprawa do szarlotki, ciast i deserów Prymat stanowi idealne dopełnienie wszystkich słodkich wypieków oraz deserów z jabłkiem w roli głównej. To wyjątkowa kompozycja czterech składników: cynamonu, kardamonu, goździków i cukru. Sprawia, że wypieki są aromatyczne i pełne smaku.

Przyprawa nadaje ciastom i deserom słodycz oraz dodatkowe, ciekawe akcenty smakowe. Słodkawo-korzenny cynamon i lekko kwaśne, prażone jabłka są połączeniem od razu przywodzącym na myśl długie, zimowe wieczory, spędzane w domowym zaciszu. Przyprawę wytwarza się z wysuszonej i sproszkowanej kory drzewa cynamonowego. Wraz z kwaśnymi jabłkami tworzy ona duet, któremu trudno się oprzeć – jego aromat wypełnia bowiem całą kuchnię. Również intensywny, korzenny zapach mają goździki. Całe wysuszone pąki kwiatowe są często dodawane do herbaty, grzanego wina i piwa oraz marynat, a zmielone do ciast i pierniczków. Kolejny składnik przyprawy do szarlotki Prymat to kardamon. Ma egzotyczny, głęboki smak i intensywny cytrynowo-imbirowy aromat. Idealnie podkreśla smak deserów, nadając im oryginalny charakter.

Gramatura: 20

Czy wiesz, że...

Słodko-korzenna mieszanka przypraw pasuje jednak nie tylko do deserów i wypieków z jabłkami. Wystarczy latte macchiato czy cappuccino posypać odrobiną przyprawy, aby dodać mlecznej kawie charakteru i oryginalnego smaku. Kawa z kardamonem to bardzo popularne połączenie. Warto więc sprawdzić nowe nuty smakowe.

Przyprawę wykorzystamy w daniach wytrawnych. Ciekawy, lekko korzenny aromat pieczonego mięsa można uzyskać, wsypując niewielką ilość mieszanki do marynaty. To nietypowe zastosowanie przyprawy, ale warte wypróbowania we własnej kuchni.

Zastosowanie

Tak skomponowana mieszanka przypraw świetnie sprawdza się w szarlotce, która jest jednym z najpopularniejszych ciast w Polsce. Ciepły jabłecznik i waniliowe lody to deser, którego trudno sobie odmówić. Przyprawa pasuje również do innych wypieków z jabłkami – strudla lub tarty – oraz do pieczonych jabłek. Korzenne nuty dobrze sprawdzają się także w innych ciastach, ciasteczkach i muffinkach. Co ważne, są delikatniejsze i mniej pikantne niż w tradycyjnych mieszankach korzennych, przeznaczonych np. do piernika. Dzięki temu nie zdominują smaku ciasta czy deseru, ale subtelnie go wzbogacą.

Miłośnicy słodkich śniadań z pewnością docenią nowe oblicze owsianki – z prażonymi jabłkami, soczystą pomarańczą i korzenną nutą. Takie danie na początek dnia rozgrzeje i zapewni dawkę energii na kolejne godziny. Płatki owsiane można zamienić także na kaszę pęczak czy jaglaną. Korzenne akcenty pasują również do napojów roślinnych czy jogurtów naturalnych.

Przyprawa do szarlotki, ciast i deserów świetnie sprawdzi się również w racuchach z jabłkami. Wystarczy dodać odrobinę do ciasta, aby odmienić smak placuszków. Cynamon, kardamon i goździki będą pasować również do ryżu zapiekanego z jabłkami. To danie zwykle podawane ze słodką śmietanką lub naturalnym jogurtem jest bardzo lubiane szczególnie przez najmłodszych.

 

Zarządzaj plikami cookies