Mieszanki

Przyprawa do kotleta schabowego

i pieczonego schabu

Kotlet schabowy, czyli panierowany plaster mięsa wieprzowego podawany z ziemniakami i zasmażaną kapustą to absolutna klasyka polskiej kuchni, bez której trudno wyobrazić sobie niedzielny obiad.

Przyprawa do kotleta schabowego i pieczonego schabu Prymat stanowi doskonałą alternatywę dla powszechnego sposobu przyprawiania jedynie solą i pieprzem. Niezwykle aromatyczna mieszanka z dodatkiem czosnku, papryki, cebuli, pieprzu, natki pietruszki i kminku idealnie podkreśli smak tradycyjnego kotleta schabowego oraz innych mięs.

Gramatura: 20 g

Czy wiesz, że...

Kotlet schabowy to spolszczona wersja bardzo popularnego w XIX-wiecznej monarchii austro-węgierskiej sznycla wiedeńskiego, czyli cienko zbitego plastra cielęciny, obtoczonego w bułce, a następnie usmażonego w rozpuszczonym smalcu.

W ówczesnej Polsce, podobnie zresztą jak we współczesnej, cielęcina była droga i trudno dostępna, dlatego zamieniono ją na wieprzowinę.

W czasach PRL-u był prawdziwym królem polskiej kuchni. Hasło: "schabowy raz!" rozlegało się zarówno w renomowanych restauracjach jak i w garkuchniach.

Zastosowanie

Przyprawa pasuje idealnie do kotleta schabowego, a także do kotletów drobiowych, roladek wieprzowych, pieczonego schabu, a nawet placuszków warzywnych!

Zarządzaj plikami cookies