Zioła

Tymianek

suszony

Tymianek otarty Prymat ma ciepły, przyjemny i lekko ostry aromat oraz gorzkawy posmak. Dedykowany jest przede wszystkim potrawom kuchni śródziemnomorskiej, bardzo lubianym w Polsce. Oczywiście doskonale pasuje do wszelkich innych dań, na przykład do drobiu, zapiekanek, zawiesistych zup, sosów, potraw z kaczki, królika i dziczyzny. Jest to więc zioło o niezwykle wszechstronnym zastosowaniu w kuchni.

Gramatura: 10 g

Czy wiesz, że...

Tymianek ma pikantny smak i orzeźwiający zapach. Ziele tymianku zawiera wiele cennych dla zdrowia substancji: między innymi o właściwościach bakteriobójczych i poprawiających krążenie. Tymianek pospolity to nie tylko roślina przyprawowa, ale też lecznicza. Jej właściwości wysoko cenili Grecy, Rzymianie i Egipcjanie. Właśnie z Egiptu mnisi benedyktyńscy przenieśli uprawę tymianku w XI wieku do Europy Środkowej. Obecnie na największą skalę uprawiany jest w Europie i Ameryce Środkowej.

Zastosowanie

Tymianek najczęściej stosowany jest do tłustych potraw: mięsa, pieczonych ziemniaków, jaj smażonych na bekonie i sera. Znakomicie pasuje do dań z roślin strączkowych. Używa się go również do marynat, octu ziołowego oraz do kiszenia i marynowania ogórków. Tymianek idealnie komponuje się ze wszelkimi potrawami z duszonych i pieczonych pomidorów. Skutecznie usuwa przykry zapach morskich ryb. Jest to ziele o wszechstronnym zastosowaniu, niezbędne również jako przyprawa do niektórych kiełbas.

Przepisy

z tym produktem

Grillowane steki z marchewkowymi frytami

Średnio Dasz radę 3-4

Grill: Szaszłyki z polędwiczek wieprzowych - Krok po kroku

Szybko Łatwe 3-4

Pieczone ziemniaczki z bekonem, serem feta i rozmarynem

Średnio Dasz radę 3-4

Wielkanoc: Pieczeń w ziołowej kruszonce z ćwikłą i chrzanem

Szybko Dasz radę 3-4

Kluski śląskie z sosem grzybowym

Średnio Dasz radę 3-4

Warto wiedzieć

Przetwarzamy Twoje dane osobowe i stosujemy cookies, aby ułatwić Ci korzystanie ze sklepu/naszych usług. Dowiedz się więcej o naszej Polityce Prywatności. Zapoznaj się z informacjami od administratora Dowiedz się więcej

Ok, rozumiem