Czy wiesz, że...
Rozmaryn pochodzi ze słonecznych obszarów Morza Śródziemnego, a obecnie uprawia się go w wielu zakątkach świata. Najczęściej występuje jako składnik mieszanki ziół prowansalskich. Współcześnie jest coraz bardziej popularny jako samodzielna przyprawa, która urozmaica smak wszelkiego rodzaju dań mięsnych oraz warzywnych. Niewiele osób wie, że łodyga rozmarynu może być użyta jako szpilka do szaszłyków.
Zastosowanie
Rozmaryn suszony Prymat stosuje się w kuchni w celu urozmaicenia smaku mięs: baraniny, dziczyzny, pieczeni jagnięcej i wieprzowej, a także wędlin i ryb. Dodatkowo aromatyzuje likiery, wódki żołądkowe, wino oraz piwo. Rozmaryn suszony Prymat warto dodawać również do zup jarzynowych, gdyż nadaje im wyjątkowego smaku. Doskonale nadaje się jako dodatek do sosów, pizzy czy smażonych ziemniaków. Niepowtarzalnego smaku i aromatu nada też wszelkiego rodzaju marynatom do mięs.