Zioła

Rozmaryn

suszony

Intensywny zapach i przyjemny, lekko sosnowy aromat rozmarynu sprawia, że jest idealnym dodatkiem do mięs, ryb, ryżu, wędlin, zup oraz sałatek. Doskonale sprawdza się podczas przygotowywania dań kuchni polskiej, meksykańskiej i hiszpańskiej.

Gramatura: 15 g

Czy wiesz, że...

Rozmaryn pochodzi ze słonecznych obszarów Morza Śródziemnego, a obecnie uprawia się go w wielu zakątkach świata. Najczęściej występuje jako składnik mieszanki ziół prowansalskich. Obecnie jest coraz bardziej popularny jako samodzielna przyprawa, która urozmaica smak wszelkiego rodzaju dań mięsnych oraz warzywnych. Niewiele osób wie, że łodyga rozmarynu może być użyta jako szpilka do szaszłyków.

Zastosowanie

Rozmaryn stosuje się w kuchni w celu urozmaicenia smaku mięs: baraniny, dziczyzny, pieczeni jagnięcej i wieprzowej, a także wędlin i ryb. Dodatkowo aromatyzuje likiery, wódki żołądkowe, wino oraz piwo. Rozmaryn warto dodawać również do zup jarzynowych, gdyż nadaje im wyjątkowego smaku. Rozmaryn doskonale nadaje się jako dodatek do sosów, pizzy czy smażonych ziemniaków. Niepowtarzalnego smaku i aromatu nada również wszelkiego rodzaju marynatom do mięs.

Przepisy

z tym produktem

Świąteczna kaczka pieczona z jabłkami .*.

Szybko Łatwe 1-2

Pieczony halibut z sałatką śródziemnomorską

Średnio Dasz radę 3-4

Pieczone ziemniaczki z bekonem, serem feta i rozmarynem

Średnio Dasz radę 3-4

Wielkanoc: Udko z polskiej gęsi podane z gruszkami, rozmarynem i konfiturą kasztanowo-waniliową

Długo Dasz radę 3-4

Marynowana pierś z kaczki z grillowanymi plastrami jabłka - Krok po kroku

Długo Trudne 3-4

Warto wiedzieć

Przetwarzamy Twoje dane osobowe i stosujemy cookies, aby ułatwić Ci korzystanie ze sklepu/naszych usług. Dowiedz się więcej o naszej Polityce Prywatności. Zapoznaj się z informacjami od administratora Dowiedz się więcej

Ok, rozumiem