Zielone źródło energii
Kto z nas nie kocha prawdziwie wiosennego aromatu zielonej pietruszki? W formie ususzonej możemy mieć ją zawsze pod ręką i sięgnąć po nią, gdy potrawie brakuje świeżego zielonego akcentu.
Czytaj więcejNatka pietruszki suszona Prymat ma charakter uniwersalny i doskonale harmonizuje z różnymi smakami wielu potraw. Polecamy ją zwłaszcza do zup, sosów, sałat, pasztetów i surówek. Jest niezbędna w każdej kuchni, nie tylko ożywia wygląd przygotowywanych dań, czyniąc je bardziej apetycznymi, ale także wydziela bardzo przyjemną woń. Zapach suszonej pietruszki różni się od aromatu świeżej natki — jest korzenny i nieco gorzki, podobnie jak smak przyprawy.
W postaci suszonej natka pietruszki Prymat jest niezastąpiona w okresie zimowym. To skondensowany smak i aromat popularnego w polskiej kuchni ziela. Bez niego niejeden rodzinny obiad przy polskim stole nie mógłby się odbyć! Smak posiłków doprawionych natką pietruszki suszoną Prymat przywodzi na myśl szczęśliwe chwile z dzieciństwa, ponieważ roślina ta jest chętnie stosowana przez wszystkie pokolenia Polaków. Marzysz o pysznym, tłustym i aromatycznym rosole jak u mamy? Możesz go przygotować z suszoną natką pietruszki. W formie suszonej czy liofilizowanej z pewnością warto sięgnąć wtedy, gdy świeżej brak w lodówce.
Gramatura: 6 g
Grecy wysiewali pietruszkę i rutę wzdłuż grządek z ziołami i stąd wzięło się powiedzenie „być przy pietruszce i rucie”, co oznacza rozpoczęcie jakiejś roboty, interesu. Ponadto używali jej do plecionek i girland na przyjęcia. Ich woń miała zniechęcać do nadmiernego picia wina oraz usuwać nieprzyjemne zapachy.
W Polsce ta aromatyczna przyprawa zagościła dopiero w XVI w., a do wzrostu jej popularności przyczynił się znany ówcześnie medyk — Paracelsus. Dziś wykonuje się z niej olejki, wykorzystywane w medycynie i kosmetyce.
Pietruszka uprawiana jest praktycznie w całej Europie, a także w Ameryce Północnej, Ameryce Południowej i Australii.
Natkę pietruszki suszoną Prymat z powodzeniem dodaje się do zup. Pasuje nie tylko do rosołu, ale także do przygotowania pachnącej jarzynówki czy krupniku. Dodajemy ją również do sałatek i surówek, np. w klasycznej sałatce jarzynowej podbije i wzbogaci jej smak. Suszoną natką pietruszki posypuje się też kanapki. Doskonale komponuje się z jajkami, zarówno gotowanymi na twardo, miękko, jak i w formie pysznej jajecznicy. Świetnym pomysłem na smaczny, dietetyczny obiad jest posypana natką ryba — pieczona, duszona lub gotowana na parze. Gotowane ziemniaki to kolejny posiłek, który zyska wiele dzięki dodaniu tego ziela.
Natkę można dodać do majonezu i wielu klasycznych sosów. Podkreśla aromat warzyw w salsie pomidorowej, a jej smak w sosie czosnkowym idealnie przeplata się z ostrym aromatem rozgniecionych ząbków czosnku. Jest niezastąpionym dodatkiem do pasztetu, na przykład drobiowego z wątróbką. To również fantastyczny sposób na przyprawienie mięsnego farszu do nadziewania domowych uszek, pierogów lub pieczeni. Z kolei kotlety mielone, dzięki dodatkowi suszonej natki pietruszki Prymat, nabiorą charakteru, zyskując nowy, niepowtarzalny smak. Oryginalnym pomysłem na wykorzystanie tej rośliny, zwłaszcza dla osób na diecie, jest przyprawienie sałatki z warzyw.
Kto z nas nie kocha prawdziwie wiosennego aromatu zielonej pietruszki? W formie ususzonej możemy mieć ją zawsze pod ręką i sięgnąć po nią, gdy potrawie brakuje świeżego zielonego akcentu.
Czytaj więcej