Czy wiesz, że...
Czy wiesz, że koperek był znany jako przyprawa już w czasach starożytnych? Wierzono, że ta roślina w cudowny sposób wpływa na waleczność i odwagę, dlatego dodawano ją do potraw gladiatorów. Inne nazwy koperku to koper wonny i kajzer.
Zastosowanie
Koperek suszony Prymat możemy wykorzystać jako dodatek do wielu potraw. Bardzo dobrze pasuje do jajek — ugotowanych na twardo lub na miękko — oraz do dań na ich bazie, takich jak omlety, wytrawne naleśniki czy jajecznica. Kopru warto również użyć do urozmaicenia smaku zup, do posypania gotowanych ziemniaków czy potraw rybnych, na przykład z łososia. Świetnie komponuje się też z rozmaitymi warzywami, z marynatami, sosami i dipami na bazie jogurtu, a nawet ze świeżymi serami. Koperek suszony może być także głównym bohaterem potrawy. Doskonałym pomysłem jest przyrządzenie sosu koperkowego, idealnego zarówno do mięsa, np. drobiu czy wieprzowiny, jak i do ryb, dań z ziemniaków, makaronu czy różnego rodzaju zapiekanek. Można też ugotować wyśmienitą, lekkostrawną zupę koperkową szczególnie polecaną w upalne dni. Koperek jest niezastąpioną przyprawą do różnego rodzaju przetworów — sałatek warzywnych, a zwłaszcza ogórków zarówno kiszonych, jak i konserwowych czy korniszonów.