Zioła

Kminek

cały

Kminek cały Prymat jest przyprawą, która stanowi idealne zwieńczenie wypiekanych bułek, obwarzanków i słonych paluszków. Pięknie wygląda, roztacza charakterystyczny, przyjemny aromat, a także nadaje intensywnego smaku przygotowywanym wypiekom. Dodatek kminku ma zbawienne działanie podczas spożywania tłustych i ciężkostrawnych potraw. Jednym słowem – jest to przyprawa niezbędna w każdej kuchni.

Gramatura: 20 g

Czy wiesz, że...

Pierwsze uprawy kminku pochodzą już ze starożytności. W Europie pojawił się dopiero w średniowieczu. Kminek ma dość ostry zapach i nieco piekący, korzenny, gorzkawy smak.

Kminek pochodzi z Azji oraz północnej i środkowej Europy. Holandia, a także Niemcy, Polska i Maroko, to najpoważniejsi producenci kminku. Uprawia się go także w Stanach Zjednoczonych. Eksperci uważają, że wschodnioeuropejski kminek jest drobniejszy od holenderskiego. W Alzacji miejscowy „ser z Munster” tradycyjnie jest serwowany z kminkiem na małych talerzykach. 

Zastosowanie

Kminek doskonale pasuje do twarogu, żółtego sera, a także do tradycyjnych polskich zup takich jak: kapuśniak, grzybowa czy grochowa oraz potraw jednogarnkowych. Przyprawa nadaje się do tłustych mięs – wieprzowiny, gęsiny czy kaczki. Urozmaica też smak wytrawnych wypieków z ciasta francuskiego np. pasztecików i paluszków. Kminkiem przyprawia się też chlebowe wypieki.

Przepisy

z tym produktem

Wielkanoc: Marynowany w jałowcu karczek wieprzowy podany na duszonej cebuli z kminkiem

Średnio Dasz radę 3-4

Wielkanoc: Biała kiełbasa z cebulą i kminkiem

Szybko Łatwe 3-4

Wielkanoc: Biała kiełbasa z jajkiem i ćwikłą

Szybko Łatwe 3-4

Warto wiedzieć

Przetwarzamy Twoje dane osobowe i stosujemy cookies, aby ułatwić Ci korzystanie ze sklepu/naszych usług. Dowiedz się więcej o naszej Polityce Prywatności. Zapoznaj się z informacjami od administratora Dowiedz się więcej

Ok, rozumiem