Zamiast pieprzu
Czarnuszka, czyli Nigella sativa, jest jedną z przypraw, które wracają do łask. Niegdyś kojarzona z kuchnią regionalną, dziś staje się coraz popularniejsza , głównie dzięki powrotowi do łask domowych.
czytaj więcejMożna go albo kochać albo nienawidzić – pośrodku chyba nie ma żadnego innego uczucia. Wiele osób do intensywnego i bardzo charakterystycznego smaku i aromatu kminku musi podobno dorosnąć.
W Europie kminek uprawiany jest głównie w uprawach, rzadko rośnie „na dziko”. Pochodzi z rodziny baldachowatych, której nazwa wzięła się z faktu, że kwiatostany tworzą podwójne baldachy. Z wrzecionowatego korzenia głównego wyrasta prosta łodyga wyposażona w rowki, a na niej osadzone są drobniutkie listki. Pojedyncze kwiatki są małe i najczęściej przybierają barwę białą, rzadziej czerwonawą. Kminek kwitnie od maja do czerwca. Roślina rodzi owoce, które, gdy już dojrzeją, rozpadają się na dwie sierpowato zakrzywione niełupki.
Rzymski przodek
Protoplastą kminku, także z rodziny baldachowatych jest kmin rzymski. W jego przypadku jako przyprawy używa się owoców, które są trójkanciaste, pomarszczone i czarne. Smakują ostro i pieprznie, a także posiadają charakterystyczny aromat. Kmin rzymski uznać można za jedną z najstarszych przypraw na świecie.
Wybierz cały lub mielony
Kminek ma najintensywniejszy smak i aromat w postaci całego, niezmielonego ziarna. Jeśli komuś nie sprawia przyjemności rozgryzanie kminku, zaleca się mielenie go tuż przed podaniem, co pozwala zachować jego najlepsze właściwości. Kminkiem całym posypujemy pieczywo lub pyszne paszteciki idealnie komponujące się z barszczem czerwonym. Dosypujemy go także do dań z kapusty, np. bigosu lub surówek. Także fasola i inne strączkowe rośliny zyskują na jego obecności.
Kminek mielony jest świetnym dodatkiem do zup, serów czy ziemniaków, a nawet wędlin i kaszy. W takiej wersji jest znacznie łagodniejszy i nieco mniej wyczuwalny. Oryginalną, zdrową i bardzo dietetyczną przekąską lub dodatkiem do sztuki mięsa są racuszki z kaszy gryczanej. Przygotujemy je z ugotowanej kaszy połączonej z jajkami, wędzonym serem, czosnkiem oraz ząbkiem czosnku – które następnie smażymy na niewielkiej ilości oliwy. Oczywiście najważniejszym dodatkiem jest szczypta kminu mielonego.
Czy wiesz, że?
- Kminek ze względu na swój charakterystyczny smak nie lubi występować w akompaniamencie innych przypraw. Wyjątkiem jest czarny pieprz.
- Niegdyś kminkowi przypisywano niemalże mistyczne właściwości. Jego ziarenko umocowane przy wartościowych przedmiotach zapobiegało ponoć kradzieżom.
Czarnuszka, czyli Nigella sativa, jest jedną z przypraw, które wracają do łask. Niegdyś kojarzona z kuchnią regionalną, dziś staje się coraz popularniejsza , głównie dzięki powrotowi do łask domowych.
czytaj więcejPomidory suszone z czosnkiem i bazylią to niezwykła kompozycja, która doskonale wpisuje się w kuchnię włoską tak popularną w polskiej kuchni.
czytaj więcejKardamon to jedna z bardziej tajemniczych przypraw. Należy do grupy przypraw korzennych o egzotycznym pochodzeniu. Jest jedną z najdroższych przypraw świata zaraz po szafranie i wanilii.
czytaj więcej