Zioła

Estragon

suszony

Estragon to aromatyczna przyprawa o lekko gorzkim smaku i korzenno-ziołowym aromacie, który przypomina anyż lub koper włoski. Kiedyś bardzo popularny szczególnie w kuchni arabskiej – obecnie największym powodzeniem cieszy się we Francji. Jednak coraz częściej urozmaica także dania kuchni polskiej. Ze względu na swoją intensywność estragon zestawiony z inny ziołami wyraźnie dominuje. Już szczypta przyprawy wystarczy, aby nadać przygotowywanej potrawie unikatowego aromatu. Jeżeli nie zależy nam na wydobyciu gorzkiego smaku przyprawy, najlepiej nie gotować dania zbyt długo. Estragon powinno się dodawać pod koniec gotowania.

Gramatura: 10 g

Czy wiesz, że...

Źródeł nazwy „estragon” można doszukiwać się w języku łacińskim, w którym oznacza on węża/smoka. Natomiast pierwsze wzmianki o tej przyprawie pojawiły się w dawnych, francuskich encyklopediach pochodzących z ubiegłych stuleci, gdzie estragon określano jako „wężowe ziele”. Może to wyjaśniać przyczynę łączenia go z wieloma prastarymi wierzeniami oraz rytuałami, w których miał leczyć różne przypadłości.

Zastosowanie

Estragon polecany jest do przygotowywania białych mięs, ryb, baraniny, cielęciny i dziczyzny. Świetnie sprawdzi się również jako aromatyczne uzupełnienie twarogów, farszów i masła ziołowego. Używany jest jako klasyczny dodatek do sosów, takich jak remoulade, bearnise  czy tatarski. Często wykorzystuje się go także do aromatyzowania octu, który służy do nadawania szczególnego smaku dressingom. Estragon pojawia się też jako dodatek do kiszonej kapusty i ogórków kiszonych.

Przepisy

z tym produktem

Pieczone udźce z kurczaka ze szparagami i dipem jogurtowo-ziołowym

Średnio Dasz radę 3-4

Wielkanoc: Pieczona wołowina z sosem barbecue

Średnio Dasz radę 3-4

Warto wiedzieć

Przetwarzamy Twoje dane osobowe i stosujemy cookies, aby ułatwić Ci korzystanie ze sklepu/naszych usług. Dowiedz się więcej o naszej Polityce Prywatności. Zapoznaj się z informacjami od administratora Dowiedz się więcej

Ok, rozumiem