Sztuka domowego peklowania
Coraz częściej staramy się przygotowywać żywność domowymi metodami. W ten sposób pragniemy uniknąć niezdrowych dodatków i konserwantów.
Czytaj więcejSól peklowa drobnoziarnista Prymat nadaje mięsom soczystość oraz apetyczny, różowy kolor. Jest niezastąpiona do peklowania, wędzenia i konserwowania mięs, zwłaszcza wieprzowiny i dziczyzny. Dzięki peklowaniu mięso na dłużej zachowuje świeżość, odpowiednią barwę i konsystencję. Sól peklową drobnoziarnistą Prymat polecamy także do przygotowania doskonałych marynat. Jest to więc produkt niezbędny dla każdego miłośnika perfekcyjnie przygotowanych mięs.
Gramatura: 50 gSól peklowa jest mieszanką soli oraz substancji konserwującej. Wykorzystywana do peklowania mięs, wyciąga wodę z mięsa i tym samym ogranicza w nim rozwój bakterii. Peklowanie jest naturalnym i stosowanym od wieków sposobem konserwowania. Sprawia też, że dym ulatniający się podczas wędzenia mięsa nadaje mu bardziej wyrazisty smak i aromat. Peklowane szynki i pieczeni jest od wieków specjalnością polskiej kuchni.
Sól polecamy szczególnie do wieprzowiny i dziczyzny. Warto wiedzieć, że kawałki mięsa, które chcemy poddać peklowaniu, nie powinny być mniejsze niż 3 kg. Należy także pamiętać o oddzieleniu kości. Peklować możemy na trzy sposoby: na sucho, nacierając solą przygotowane mięso, na mokro, trzymając je w wodzie z dodatkiem soli, lub wstrzykując roztwór bezpośrednio do kawałka mięsa. Peklowane mięso powinno być przechowywane w lodówce w temperaturze od 4 do 8°C i przewracane co 2 dni. Przeznaczeniem soli peklowanej jest wyłącznie wszelaka konserwacja mięs lub przygotowanie marynat, dlatego nie powinna być stosowana do bezpośredniego przyprawiania gotowych potraw.
Coraz częściej staramy się przygotowywać żywność domowymi metodami. W ten sposób pragniemy uniknąć niezdrowych dodatków i konserwantów.
Czytaj więcej