Przyprawy korzenne

Anyż

nasiona

Anyż nasiona znany też pod nazwą biedrzeniec to  przyprawa o zapachu podobnym do kopru włoskiego, z wyglądu do kminku całego, jest też nieco podobna z smaku, ale bardziej pikantno – słodkawa, przypomina lukrecję.

Gramatura: 20 g

Czy wiesz, że...

Pod słowem anyż występują dwie przyprawy, jednak do anyż gwiaździsty, a druga to anyż nasiona, znany też pod nazwą biedrzeniec. Botanicznie to rodzina selerowatych, „krewny” marchewki i pietruszki. Anyż-biedrzeniec stał się w Polsce popularny dzięki Zakonowi Benedyktów, którzy wykorzystali anyż w  ziołolecznictwa. To jedna z najstarszych przypraw świata, która pochodzi z Bliskiego Wschodu części wysp Morza Śródziemnego. Dziś uprawiana jest Turcji, Indiach czy Hiszpanii.

Zastosowanie

Anyż w kuchni wykorzystany jest na wiele sposobów. Olejek anyżowy jest wykorzystywany w kuchni.  Jest doskonały do ciast, m.in. takich jak mazurki, miodownik, herbatniki czy słodkie wypieki. Anyż nasiona można tez dodać do kompotów; z jabłek, gruszek i śliwek. Można go też dodać do potraw mięsnych -  np. pieczeni wieprzowych i z dziczyzny, a także dań warzywnych, np., czerwonej kapusty, marchwi, buraków i dyni. Polecany jest również do wypieku chleba. Nasiona można używać w całości, rozdrobnić w moździerzu lub zmielić w młynku.

Warto wiedzieć

Przetwarzamy Twoje dane osobowe i stosujemy cookies, aby ułatwić Ci korzystanie ze sklepu/naszych usług. Dowiedz się więcej o naszej Polityce Prywatności. Zapoznaj się z informacjami od administratora Dowiedz się więcej

Ok, rozumiem