Pieprze

Pieprz cytrynowy

mielony

Pieprz cytrynowy Prymat to gruboziarnista mieszanka między innymi pieprzu czarnego mielonego oraz startej skórki cytrynowej. Dlatego można w nim odszukać zarówno ostrzejszą, jak i bardziej subtelną nutę. Niepowtarzalnego kwaskowatego smaku dodaje przyprawie Prymat cytryna. Tak wyrafinowane połączenie nada wyjątkowego charakteru każdej potrawie.

Gramatura: 20 g

Czy wiesz, że...

Pieprz niegdyś był ceniony równie wysoko jak złoto. Przez wieki wykorzystywany jako „waluta wymienialna” zarówno na Wschodzie, jak i na Zachodzie. W średniowieczu stosowano go jako formę zapłaty podatków, dzierżawy lub czynszu, a niekiedy nawet i posagu. Uważany był za tak cenną przyprawę, że Anglicy do aromatyzowania potraw ziołowych zaczęli wykorzystywać jego substytuty. Zapotrzebowanie na pieprz stało się impulsem do odkrycia morskiej drogi na Wschód przez Vasco da Gamę.

Zastosowanie

Pieprz cytrynowy polecany jest przede wszystkim do ryb – zarówno pieczonych, smażonych, jak i tych grillowanych. Świetnie doprawi również mięsa smażone oraz sosy i dressingi. Już odrobina pieprzu cytrynowego Prymat nada także niezwykłego aromatu każdej sałatce. W smaku potrawy będzie wówczas wyczuwalna ostrość pieprzu oraz kwaskowatość cytryny. Dzięki zastosowaniu pieprzu cytrynowego w kuchni możemy urozmaicać od dawna przygotowywane dania bez potrzeby radykalnych zmian w przepisie.

Przepisy

z tym produktem

Życie od kuchni: Łosoś norweski gotowany na parze

Szybko Dasz radę 1-2

Grillowany łosoś w kruszonce z grubo mielonego pieprzu z masłem cytrynowo-ziołowym - Krok po kroku

Średnio Dasz radę 3-4

Warto wiedzieć

Ta strona używa cookies. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki.

Akceptuję