Czy wiesz, że...
Pieprz niegdyś był ceniony równie wysoko jak złoto. Przez wieki wykorzystywany jako „waluta wymienialna” zarówno na Wschodzie, jak i na Zachodzie. W średniowieczu stosowano go jako formę zapłaty podatków, dzierżawy lub czynszu, a niekiedy nawet i posagu. Uważany był za tak cenną przyprawę, że Anglicy do aromatyzowania potraw ziołowych zaczęli wykorzystywać jego substytuty. Zapotrzebowanie na pieprz stało się impulsem do odkrycia morskiej drogi na Wschód przez Vasco da Gamę.
Zastosowanie
Pieprz cytrynowy mielony Prymat polecany jest przede wszystkim do ryb – zarówno pieczonych, smażonych, jak i tych grillowanych. Świetnie doprawi również mięsa smażone oraz sosy i dressingi. Już odrobina Pieprzu cytrynowego mielonego Prymat nada także niezwykłego aromatu każdej sałatce. W smaku potrawy będzie wówczas wyczuwalna ostrość pieprzu oraz kwaskowatość cytryny. Dzięki zastosowaniu pieprzu cytrynowego w kuchni możemy urozmaicać od dawna przygotowywane dania bez potrzeby radykalnych zmian w przepisie.