Moc lubczyku uwolniona w gotowaniu
Zioło to dzisiaj obecne jest w niemalże każdym polskim ogrodzie ziołowym. Skorzysta na jego obecności wiele aromatycznych bulionów, rosołów oraz zup warzywnych.
Czytaj więcejLiść lubczyku suszony Prymat jest przyprawą idealną do kulinarnych eksperymentów. Można go dodać do zupy pomidorowej lub rosołu, sałatki czy też farszu do drobiowego mięsa. Pachnie intensywnie, korzennie. Początkowo uwalnia się jego słodkawy smak, następnie odrobinę ostrzejszy, a na końcu wyczuwamy przyjemnie gorzkawą nutę.
Gramatura: 10 g
Spośród ziół, które nie tyle miały wzbudzić uczucie, co raczej wywołać falę namiętności i dać siły do miłosnych igraszek, najbardziej znany był lubczyk. Pochodzący z Azji południowo-zachodniej lubczyk ogrodowy należy w wielu krajach do hodowanych roślin przyprawowych. Najlepszy smak mają świeże, w miarę młode części rośliny. Na wiosnę z korzenia wyrastają jasnozielone pędy, które stopniowo przeistaczają się w ciemnozielone, rozgałęzione, długie łodygi z nielicznymi ząbkowanymi liśćmi. Na końcach łodyg tworzą się bladożółte, baldaszkowate kwiatostany. Wszystkie części rośliny wydają przy dotknięciu charakterystyczny zapach. Do przyprawiania potraw nadają się młode, jasnozielone, świeże liście. Nalewka z lubczyku to chyba najbardziej znany afrodyzjak, a wszelkie zioła potęgujące efekt (nasięźrzał, nietotę, firletkę pierzastą czy przywrót) zwane są lubczykami lub lubystkami.
Lubczyk podnosi walory smakowe zup, zwłaszcza ziemniaczanej, pomidorowej i rosołu. Jest doskonałą przyprawą do sałat, zielonych mieszanek warzywnych, ciemnych sosów oraz mięsa baraniego, króliczego i drobiu. Liśćmi lubczyku możemy natrzeć miskę, w której potem podajemy sałatkę, co zagwarantuje jej smakowity i świeży posmak.
Zioło to dzisiaj obecne jest w niemalże każdym polskim ogrodzie ziołowym. Skorzysta na jego obecności wiele aromatycznych bulionów, rosołów oraz zup warzywnych.
Czytaj więcej