Liść z wiecznie zielonego drzewa
Liść z wiecznie zielonego drzewa laurowego, pochodzącego z krajów śródziemnomorskich to doskonała, esencjonalna przyprawa. Może być używany świeży, zerwany wprost z drzewa.
Czytaj więcejLiść laurowy suszony Prymat to najlepszej jakości produkt służący przygotowaniu wybornych, idealnie skomponowanych dań. Suszony liść laurowy charakteryzuje się bardzo przyjemnym smakiem i korzenno-gorzkim zapachem. Z jednej strony to sztandarowa przyprawa potraw kuchni polskiej: bigosów, zup, gulaszy, z drugiej doskonale pasuje do dań kuchni hinduskiej.
Gramatura: 6 g
Liść laurowy, którego nazwa botaniczna brzmi wawrzyn szlachetny, był już obecny w starożytności. Laur był poświęcony boskiemu uzdrowicielowi i opiekunowi wróżbiarstwa. Jego przepowiednie były przekazywane przez delficką kapłankę – Pytię. Świątynia Apolla w Delfach miała cały dach pokryty liśćmi wawrzynu, który miał zabezpieczać przed chorobami, czarami i piorunami. Girlandy lauru stały się motywem architektonicznym. Wieńce laurowe były symbolem doskonałości, otrzymywali je poeci i sportowcy. Dla Rzymian laur był symbolem mądrości i chwały. Wawrzynem wieńczono olimpijskich zwycięzców. Listkami wawrzynu rzymscy żołnierze po walce wycierali swoje miecze. Wawrzyn był także poświęcony synowi Apollina – Asklepiosowi. Stosowano go przez wiele stuleci przeciw różnym chorobom. Roślina ta wywodzi się prawdopodobnie z terenu Azji Mniejszej i południowych obszarów Półwyspu Bałkańskiego. Uprawiana jest w krajach o klimacie śródziemnomorskim. Zbiera się zarówno liście, jak i owoce, otrzymując zawarty w nich olejek lotny o balsamicznym zapachu. W Polsce, ze względu na chłodny klimat i niesprzyjające warunki atmosferyczne, hodowany jest w postaci rośliny kubłowej. Rozpowszechniony jest w całym obszarze śródziemnomorskim, w rejonie czarnomorskim i południowej Irlandii. Uprawiany jest w strefach klimatu tropikalnego i ciepłego, m.in. w obu Amerykach, Afryce, Australii, a także w Belgii.
Liście laurowe suszone Prymat najczęściej są składnikiem marynat do mięsa, dziczyzny, śledzi i warzyw. Służą do garnirowania gulaszu, zup i sosów. Dodawane są do zupy ziemniaczanej, farszów, curry i zupy rybnej. Idealną proporcją stosowania przyprawy jest jeden liść na cztery porcje. Przyprawę można gotować w mleku dla aromatyzowania kremów i puddingu ryżowego. Słoiczki z ryżem mogą być uzupełniane listkami laurowymi w celu nadania mu przyjemnego zapachu.
Liść z wiecznie zielonego drzewa laurowego, pochodzącego z krajów śródziemnomorskich to doskonała, esencjonalna przyprawa. Może być używany świeży, zerwany wprost z drzewa.
Czytaj więcej