Zamiast pieprzu
Czarnuszka, czyli Nigella sativa, jest jedną z przypraw, które wracają do łask. Niegdyś kojarzona z kuchnią regionalną, dziś staje się coraz popularniejsza , głównie dzięki powrotowi do łask domowych.
czytaj więcejLiść z wiecznie zielonego drzewa laurowego, pochodzącego z krajów śródziemnomorskich to doskonała, esencjonalna przyprawa. Może być używany świeży, zerwany wprost z drzewa. Jednakże po wysuszeniu zaklęty w jego wnętrzu smak i aromat jest niemniej intensywny. Używany w wielu kuchniach świata, jest nieodłącznym składnikiem także polskich klasyków kulinarnych, choćby takich jak bigos.
O wysokiej jakości wysuszonych liści laurowych świadczy to, że są całe, niepołamane i mają kolor matowej zielonej oliwki. Jeśli przechowujemy je w odpowiedni sposób, będą jedną z najtrwalszych przypraw znajdujących się w naszych kuchniach. Aby jak najdłużej zachowały swoje właściwości, trzymajmy je w szczelnie zamkniętych pojemnikach tak, aby nie dostawało się do nich światło oraz nie ulatniał się ich piękny zapach. Liście laurowe są bardzo wydajne w stosowaniu, ze względu na intensywny charakter do potrawy dodajemy maksymalnie dwa listki. Charakterystyczny lekko gorzkawy i ostry smak nie powinien zdominować dania. Często wystarczy już jeden liść, by nadać mu apetyczny, korzenny posmak i zapach.
Liście laurowe (inaczej bobkowe) w kuchni mają bardzo szerokie zastosowanie. Od dawna używane do potraw o mocnym smaku, zup, wywarów, dań jednogarnkowych, gulaszów, aromatyzowania pieczeni czy gotowanych ryb, wielu sosów, a także pieczonych morskich ryb. Doskonale komponują się także z dziczyzną. Świetnie sprawdząją się również jako przyprawa do kiszonek. Sproszkowane liście wawrzynu ( bo i tak zwie się to zioło) wchodzą w skład znanych mieszanek, takich jak francuska „bouquet garni”, czyli bukieciek przypraw i hinduska „garam masala”. W polskiej kuchni podkręca się nimi smak zup, takich jak: fasolowej, grochowej, kapuśniaku, żurku, flaków czy krupniku. Nie obejdzie się bez nich także żaden gulasz, bigos czy pieczeń. Rekomenduje się je także jako niezastąpiony element marynat, w których dojrzewają śledzie lub przesiąka smakiem mięso, zmieniając konsystencję na bardziej kruchą.
Czy wiesz, że?
- Liście laurowy jest surowcem, który często występuje w stanie dzikim na obszarze śródziemnomorskim aż do południowych Alp.
- Liście nie podlegają sterylizacji, gdyż z natury są bardzo kruche. Natomiast warto wiedzieć, że można je myć pod bieżącą wodą tak jak warzywa czy owoce przed spożyciem.
- Liście laurowe dodawaj na początku gotowania. Przed podaniem usuń je z jedzenia, aby danie nie nabrało gorzkiego smaku.
- Liść laurowy posiada także właściwości odstraszające owady. Włożony pomiędzy ubrania w szafie lub do szuflady z żywnością przepędzi z niej mole oraz inne szkodniki.
- Wieniec laurowy (inaczej wawrzynowy) to symbol i nagroda za zwycięstwo w równej i sprawiedliwej walce. Dekorowano nim głowy zwycięzców na igrzyskach olimpijskich w Grecji i Rzymie, a także cesarzy czy poetów. Dzisiaj jest uznawany za powszechny symbol zwycięstwa.
Czarnuszka, czyli Nigella sativa, jest jedną z przypraw, które wracają do łask. Niegdyś kojarzona z kuchnią regionalną, dziś staje się coraz popularniejsza , głównie dzięki powrotowi do łask domowych.
czytaj więcejPomidory suszone z czosnkiem i bazylią to niezwykła kompozycja, która doskonale wpisuje się w kuchnię włoską tak popularną w polskiej kuchni.
czytaj więcejKardamon to jedna z bardziej tajemniczych przypraw. Należy do grupy przypraw korzennych o egzotycznym pochodzeniu. Jest jedną z najdroższych przypraw świata zaraz po szafranie i wanilii.
czytaj więcej