Charakterystyczny kompan kapusty i fasoli
Można go albo kochać albo nienawidzić – pośrodku chyba nie ma żadnego innego uczucia. Wiele osób do intensywnego i bardzo charakterystycznego smaku i aromatu kminku musi podobno dorosnąć.
Czytaj więcejKminek mielony Prymat roztacza charakterystyczny, przyjemny aromat, a także nadaje intensywnego smaku przygotowanym potrawom. Świetnie komponuje się z daniami niewymagającymi gotowania, czyli między innymi sałatkami i serami. Jednym słowem – jest to przyprawa niezbędna w każdej kuchni.
Gramatura: 20 gPierwsze uprawy kminku pochodzą już ze starożytności. W Europie pojawił się dopiero w średniowieczu.
Kminek pochodzi z Azji oraz północnej i środkowej Europy. Holandia, a także Niemcy, Polska i Maroko, to najpoważniejsi producenci kminku. Uprawia się go także w Stanach Zjednoczonych. Eksperci uważają że wschodnioeuropejski kminek jest drobniejszy od holenderskiego. W Alzacji miejscowy „ser z Munster” tradycyjnie jest serwowany z kminkiem na małych talerzykach.
Kminek mielony Prymat doskonale pasuje do twarogu, żółtego sera, a także do tradycyjnych polskich zup takich jak: kapuśniak, grzybowa czy grochowa. Świetnie łączy się z potrawami z kapusty. Przyprawa nadaje się do tłustych mięs – wieprzowiny, gęsiny czy kaczki. Urozmaica też smak wytrawnych wypieków z ciasta francuskiego, np. pasztecików i paluszków. Kminkiem przyprawia się również chlebowe wypieki.
Można go albo kochać albo nienawidzić – pośrodku chyba nie ma żadnego innego uczucia. Wiele osób do intensywnego i bardzo charakterystycznego smaku i aromatu kminku musi podobno dorosnąć.
Czytaj więcej