Charakterystyczny kompan kapusty i fasoli
Można go albo kochać albo nienawidzić – pośrodku chyba nie ma żadnego innego uczucia. Wiele osób do intensywnego i bardzo charakterystycznego smaku i aromatu kminku musi podobno dorosnąć.
Czytaj więcejKminek cały Prymat jest przyprawą, która stanowi idealne zwieńczenie wypiekanych bułek, obwarzanków i słonych paluszków. Pięknie wygląda, roztacza charakterystyczny, przyjemny aromat, a także nadaje intensywnego smaku przygotowywanym wypiekom. Używamy go chętnie do dań z kapustą świeżą czy kiszoną oraz do innych ciężkostrawnych potraw. Podbija on fantastycznie aromat bigosu, łazanek czy pierogów. Te podłużne ziarenka zapewniają naszym daniom korzenny, gorzkawy oraz lekko ostry smak. Nuta kminku często przydaje się potrawom mięsnym, pieczonym, jak i duszonym w sosie. Jednym słowem – jest to przyprawa niezbędna w każdej kuchni.
Kminek cały, ale też mielony, to przyprawa doceniana w wielu krajach. Króluje na stołach Niemców, Holendrów, Węgrów i Anglików. Powszechnie znany i używany jest także w kuchni greckiej. Jest niezbędnym dodatkiem do wielu dań pochodzących z Bliskiego Wschodu. Gęste, zimowe zupy kremy z kminkiem będą jeszcze bardziej rozgrzewające, apetyczne.
Gramatura: 20 gKminek pochodzi z Azji oraz północnej i środkowej Europy. Holandia, a także Niemcy, Polska i Maroko, to najpoważniejsi producenci kminku. Uprawia się go także w Stanach Zjednoczonych. Eksperci uważają, że wschodnioeuropejski kminek jest drobniejszy od holenderskiego. W Alzacji miejscowy „ser z Munster” tradycyjnie jest serwowany z kminkiem na małych talerzykach.
Pierwsze uprawy kminku pochodzą już ze starożytności. W dawnych czasach żuto kminek, aby pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z ust. W Europie pojawił się dopiero w średniowieczu. Ziarna te mają dość ostry zapach i nieco piekący, korzenny, gorzkawy smak. Oprócz potraw, z kminku przygotowuje się także aromatyzowane wódki i likiery. Ma też zastosowanie w kosmetyce, głównie w postaci oleju.
Kminek najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, z dala od światła, dzięki czemu utrzyma swoje walory smakowe i zapachowe przez wiele miesięcy. Jeśli chodzi o kulinaria, warto dorzucać go pod koniec gotowania, to spowoduje, że jego goryczka nie zdominuje smaku starannie przygotowanej potrawy.
Kminek cały Prymat doskonale pasuje do twarogu oraz żółtego sera. Dodanie go do serka wiejskiego sprawi, że dobrze znana nam śniadaniowa przekąska zyska nową, aromatyczną odsłonę. Przyprawa ta wzbogaca smak tradycyjnych polskich zup takich jak: kapuśniak, grzybowa czy grochowa oraz potraw jednogarnkowych. Warto dorzucić trochę kminku do bigosu oraz łazanek, a także do chłopskiego garnka z kiełbasą i ziemniakami. Pasuje także do dań z kiszonkami, chociażby do kanapek ze smalcem czy ogórkiem kiszonym. Przyprawa nadaje się do tłustych mięs – wieprzowiny, gęsiny czy kaczki.
Z jej wykorzystaniem ugotujemy leczo lub gulasz z dodatkiem boczku, szynki albo łopatki wieprzowej. Urozmaica też smak wytrawnych wypieków z ciasta francuskiego, np. pasztecików czy paluszków. Świetnym pomysłem jest posypanie nim pieczonego przez nas chleba lub doprawienie samego ciasta. Warto dosypać kminek do ciasta na pizzę. Znakomicie smakują również pieczone ziemniaki i pasty warzywne z jego dodatkiem.
Można go albo kochać albo nienawidzić – pośrodku chyba nie ma żadnego innego uczucia. Wiele osób do intensywnego i bardzo charakterystycznego smaku i aromatu kminku musi podobno dorosnąć.
Czytaj więcej