Zioła i przyprawy jednorodne

Kmin rzymski

mielony

Kmin rzymski mielony Prymat wyróżnia się cierpko-ostrym smakiem. Często wchodzi w skład orientalnych mieszanek przyprawowych, takich jak curry lub garam masala. Nadaje potrawom wyrazistości oraz pikanterii. Kmin rzymski mielony Prymat polecany jest szczególnie do gulaszu, ciemnych sosów, ryb oraz grillowanych mięs, na przykład jagnięciny czy dań z kurczaka.

Gramatura: 15 g

Czy wiesz, że...

Kmin rzymski wykorzystywany jest w kulinariach już od starożytności. Obecnie głównie kojarzony z kuchnią wschodu i południa. Szczególną popularnością cieszy się w Maroku, gdzie kucharze dodają go do kaszy kuskus, potraw mięsnych i warzyw gotowanych na parze. Kmin jest często mylony z kminkiem ze względu na podobną nazwę, w rzeczywistości jednak jego smak jest bardziej intensywny i pikantny.

Zastosowanie

Kmin rzymski mielony Prymat najlepiej dodawać do potraw pod koniec gotowania. Z powodzeniem łączy się z warzywami strączkowymi, takimi jak fasola czy groch. Doskonale wzbogaca również smak delikatnego bakłażana. Świetnie pasuje do dań meksykańskich, takich jak chili con carne czy meksykańskie tortille z mięsem. Kmin rzymski mielony Prymat możemy dodawać do coraz bardziej popularnego w Polsce hummusu oraz zwykłej kapusty kiszonej.

Zarządzaj plikami cookies