Ziarenko pełne smaku i aromatu
Gorczyca biała to jedna z najstarszych przypraw na świecie, lecz nieco odzwyczailiśmy się od używania jej w formie całej - surowej.
Czytaj więcejGorczyca biała cała Prymat zachwyca nieco słodkawym, a zarazem lekko ostrym smakiem. Idealnie pasuje do wszelkiego rodzaju marynat, pikantnych sosów, pikli, a także do przyprawiania potraw mięsnych, zup oraz wędlin. Gorczyca biała to dodatek niezbędny podczas kwaszenia ogórków czy kapusty. Sprawdzi się też do przygotowania orientalnych, indyjskich dań. Hindusi smażą ziarenka, aż pękną i zyskają przyjemny, lekko orzechowy aromat. Tak przygotowana gorczyca uzupełnia tworzone przez nich mieszanki przypraw. Dzięki całym nasionom gorczycy potrawy nabierają intensywnego smaku.
Gramatura: 30 g
Rzymianie uważali ją za afrodyzjak i używali jej do produkcji miłosnych eliksirów. Wspominana jest często w Biblii. Wzmianki znajdują się w Ewangeliach oraz w przypowieści o podobieństwie Królestwa Niebieskiego do ziarenka gorczycy. W wiekach średnich na terenie Europy gorczyca była jedną z przypraw powszechnie dostępnych dla mniej zamożnych. Znane są trzy rodzaje gorczycy: czarna, biała, a także pochodząca z Indii sarepska.
Obecnie znajduje zastosowanie nie tylko w kuchni – wykorzystuje się ją też jako paszę dla zwierząt oraz pożywkę dla pszczół. Warto zasadzić tę kwitnącą roślinę w pobliżu pasieki — miód gorczycowy jest jasny, wyrazisty w smaku i mało słodki.
Gorczyca biała cała Prymat jest stosowana głównie jako uzupełnienie do pikli, marynat, musztardy, sosów, a także mięs. Jej dodatek zapewni wyrazisty smak pieczonego lub grillowanego drobiu czy karkówki. Przygotowując zalewę do pieczeni, warto wzbogacić ją produktami doskonale komponującymi się z gorczycą: owocem jałowca, zielem angielskim, liśćmi laurowymi, oregano, majerankiem, estragonem oraz czosnkiem. Lekko ostre ziarenka nadają się też świetnie do marynowanych grzybków ze słoika. Wyśmienicie wpłyną na smak podgrzybków, kurek czy maślaków. Przyprawa ta, dodana do przetworów sprawi, że na dłużej pozostaną świeże.
Gorczyca stanowi też podstawę znanego i lubianego na całym świecie sosu, jakim jest musztarda. Bez tego dodatku nie może obejść się żaden grill. Z gorczycą białą całą Prymat możemy przygotować domową musztardę samodzielnie. Potrzebny będzie ocet oraz cukier, dodatkowo można wzbogacić jej smak ulubionymi przyprawami i dodatkami. Ostra papryka lub pieprz dodadzą pikanterii naszemu wyrobowi.
Nasiona te w przeciwieństwie do innych przypraw są właściwie bez zapachu. Dlatego przed dodaniem ich do potrawy można je uprażyć na oleju lub suchej patelni. Dzięki temu nabiorą ostrego aromatu. Gorczyca biała cała Prymat dzięki swym właściwościom konserwującym jest świetnym dodatkiem do kwaszonych czy konserwowych ogórków, a także kwaszonej kapusty. Papryka w zalewie z dodatkiem ziaren gorczycy białej Prymat nabierze wyrazistego smaku. Ucierając ziarenka w moździerzu, można na ich bazie przyrządzić dressing do kolorowej, warzywnej sałatki. Polecamy dodawanie jej do masła ziołowego. Gorczyca jest również składnikiem Pieprzu ziołowego Prymat.
Gorczyca biała to jedna z najstarszych przypraw na świecie, lecz nieco odzwyczailiśmy się od używania jej w formie całej - surowej.
Czytaj więcej