Zioła liofilizowane
Szczypiorek liofilizowany
5 g
Szczypiorek liofilizowany ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Możesz dodawać go do zup, sosów, sałatek, past śniadaniowych na bazie gotowanych jajek lub twarogu. Warto mieć go zawsze pod ręką, gdyż pozwala w bardzo prosty sposób odmienić i ożywić smak wielu potraw.
Jest bardzo wydajny, już niewielka ilość jest wyczuwalna w potrawie, nadając jej smak, kolor i aromat. Można go stosować w zastępstwie cebulki, jest jednak od niej znacznie łagodniejszy.
Gramatura: 5 gCzy wiesz, że...
Największą zaletą ziół liofilizowanych jest to, że pozostają one świeże i smaczne. Liofilizowane produkty mają stosunkowo długi okres trwałości, zachowując jednocześnie kształt, smak i wartości odżywcze swojego świeżego odpowiednika.
Liofilizacja znajduje swoje zastosowanie w wytwarzaniu żywności specjalistycznej, m.in. na potrzeby żywienia załóg statków kosmicznych w ramach programów NASA czy uczestników wysokogórskich ekspedycji.
Zastosowanie
Szczypiorek liofilizowany namocz przez chwilę w wodzie zanim posypiesz nim kanapkę lub gotowane ziemniaki do obiadu.