Sole

Sól Peklowa

Drobnoziarnista

Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 400 g XL sprawia, że mięsa zyskują soczystość i apetyczny różowy kolor. Jest przeznaczona do peklowania, wędzenia i konserwowania mięs, szczególnie wieprzowiny i dziczyzny.

Dzięki peklowaniu mięso zachowuje dłużej świeżość, pożądaną barwę i konsystencję.

Sól peklowa 400 g jest w opakowaniu ze struną, przez co w łatwy sposób można ją otwierać i zamykać, nie tracąc jej właściwości i zapobiegając przedostaniu się do środka wilgoci.

To produkt stworzony dla wszystkich fanów peklowania, a także idealny przed świętami wielkanocnymi, kiedy to tradycyjnie zjada się więcej wędlin i kiełbas. A te przyrządzone samodzielnie doceniane są w naszych domach jeszcze bardziej.

Gramatura: 400 g

Czy wiesz, że...

Przeznaczeniem soli peklowej jest wyłącznie konserwacja mięs lub przygotowywanie marynat, dlatego nie należy jej stosować do bezpośredniego przyprawiania potraw.

Zastosowanie

Sól peklowa polecana jest zwłaszcza do dziczyzny oraz wieprzowiny. W ten sposób przygotujemy np. schab, polędwicę, golonkę czy karkówkę, a nawet ryby i drób. Świetnie sprawdza się również przy wyrobie kiełbas. Aby przygotować peklowaną kiełbasę białą – surową lub parzoną, potrzebujemy około 4 płaskich łyżeczek (17-20 gramów) soli peklowej na kilogram farszu kiełbasianego. Nieco inne proporcje zastosujmy do kiełbasy wędzonej: ok. 3 płaskich łyżeczek (15-17 gramów) na kilogram farszu. Całość należy dokładnie wymieszać. Farsz powinien peklować się od 12 do 24 godzin w temp. 2-6°C.

Zarządzaj plikami cookies