Sole

Sól kamienna spożywcza jodowana

Sól kamienna spożywcza jest doskonała do codziennego gotowania oraz przyprawiania potraw. Ma naturalne pochodzenie, jest wydobywana w kopalniach soli i pochodzi ze złóż sprzed około 250 milionów lat. Nie jest poddawana żadnej obróbce chemicznej. Z uwagi na naturalne pochodzenie może mieć barwę całkowicie białą, ale także szarawą lub różową.

Jest solą codzienną – świetnie służy do solenia wody podczas gotowania ziemniaków, makaronów, kasz czy ryżów. Możemy nią przyprawiać potrawy na każdym etapie przyrządzania.

Sól to niezmiennie najpopularniejsza i podstawowa przyprawa w kuchni. Jest nośnikiem smaku – wydobywa smak potrawy i sprawia, że danie nie jest mdłe. Sól wywiera także wpływ na inne nuty smakowe – równoważy słodycz i pomaga złagodzić gorycz potraw. Sól kamienna jest wydobywana z głębin ziemi i tuż po wydobyciu nie jest poddawana dokładnemu oczyszczaniu, lecz jest kruszona. W takiej właśnie formie trafia do naszych kuchni – z drobnymi zabrudzeniami, lecz bogatsza w minerały od soli warzonej.

Gramatura: 1 kg

Czy wiesz, że...

By zapobiec przywieraniu potraw do patelni podczas smażenia, warto na suchej patelni uprażyć sól. Następnie należy przetrzeć patelnię papierowym ręcznikiem i dopiero potem nalać i rozgrzać olej, na którym będą smażone potrawy. Jest to szczególnie pomocne w przypadku smażenia placków ziemniaczanych, jajek sadzonych, omletów, mięs czy ryb.

Zastosowanie

Z dodatkiem soli kamiennej świetnie smakowały będą świeże sałatki czy też kanapki z dodatkiem warzyw. Zastosowanie soli kamiennej jest bardzo szerokie, wszystko zależy od naszej wyobraźni i potrzeb w kuchni.

Przetwarzamy Twoje dane osobowe i stosujemy cookies, aby ułatwić Ci korzystanie ze sklepu/naszych usług. Dowiedz się więcej o naszej Polityce Prywatności. Zapoznaj się z informacjami od administratora Dowiedz się więcej

Ok, rozumiem