Sole
Sól kamienna do przetworów niejodowana
Sól kamienna do przetworów Prymat jest doskonała do przygotowywania przetworów, takich jak ogórki czy kapusta kiszona. Jest używana do konserwowania żywności od najdawniejszych czasów. Ma naturalne pochodzenie, jest wydobywana w kopalniach soli i pochodzi ze złóż sprzed około 250 milionów lat. Nie jest poddawana żadnej obróbce chemicznej. Z uwagi na naturalne pochodzenie może mieć barwę całkowicie białą, ale także szarawą lub różową. Jest przydatna szczególnie latem, kiedy to w domach trwa intensywny okres przygotowywania przetworów z ogórków, które uwielbiamy w każdej formie – kiszonych, małosolnych czy konserwowych. Wówczas warto mieć w zapasie naturalną Sól kamienną do przetworów od marki Prymat.
Gramatura: 1 kgCzy wiesz, że...
Sól to niezmiennie najpopularniejsza i podstawowa przyprawa w kuchni. Jest nośnikiem smaku – wydobywa smak potrawy i sprawia, że danie nie jest mdłe. Wywiera także wpływ na inne nuty smakowe – równoważy słodycz i pomaga złagodzić gorycz potraw. Sól kamienna jest wydobywana z głębin ziemi i tuż po wydobyciu nie jest poddawana dokładnemu oczyszczaniu, lecz jest kruszona. W takiej właśnie formie trafia do naszych kuchni – z drobnymi zabrudzeniami, lecz bogatsza w minerały od soli warzonej.
Zastosowanie
Ta sól jest idealna do domowych przetworów, takich jak ogórki kiszone, małosolne czy konserwowe. Sprawdzi się także do marynowanych sałatek, które w zimie urozmaicą domowe obiady. Z jej dodatkiem przygotujesz domowe przetwory z marchwi, kapusty, pomidorów i dowolnych warzyw. W trakcie sezonów na przetwory warto się zaopatrzyć również w liść laurowy, gorczycę, ziele angielskie czy czarny pieprz w ziarnach.