Ogórkowe inspiracje, pomysły i rady…
Ogórki konserwowe wymagają odrobiny pracy latem, a smakiem cieszą całą zimę. Dają bardzo wiele możliwości tworzenia różnorodnych bukietów smakowych dzięki dodawaniu do słoików różnych składników.
Czytaj więcejOgórki konserwowe zwane korniszonami to powszechnie uwielbiany dodatek w kuchni polskiej. Od lat w naszych domach serwowane jako zakąska czy też składnik różnych kanapek, sałatek oraz dań obiadowych. Mieszanka do ogórków konserwowych Prymat pozwala na szybkie i łatwe przygotowanie ulubionych przetworów w domu. Sekretem octowych, chrupiących i twardych ogórków jest odpowiednie przyrządzenie zalewy octowej z takimi przyprawami jak: gorczyca biała, ziele angielskie czy pieprz czarny. Ze względu na starannie opracowaną recepturę i dokładnie dobrane proporcje Mieszanka do ogórków konserwowych Prymat zagwarantuje Ci tak samo doskonały smak przetworów za każdym razem.
Gramatura: 40 gSmak ogórków konserwowych możemy zmieniać na wiele sposobów zmieniając tylko dodatki. Miłośnicy pikantnych smaczków dodają do słoików chili. Inni przygotowują zalewę z dodatkiem curry czy też miodu i musztardy. Niektórym miłośnikom orientalnych smaków znany jest również przepis na ogórki konserwowe z imbirem i ziarnami kardamonu.
Aby przyrządzić ogórki konserwowe przygotowujemy: ogórki (3 kg na 6 słoików 1 l), zalewę z 1,5 l wody, 0,25 l octu, 1 łyżki soli i 3 łyżek cukru. Wymieszaną zalewę zagotowujemy. Do słoi o pojemności 1 l wsypujemy po 2 łyżki stołowe Mieszanki do ogórków konserwowych Prymat. Następnie w każdym ze słoi układamy ogórki i zalewamy wcześniej przygotowaną zalewą. Po szczelnym zakręceniu słoi pasteryzujemy je od 3-5 minut. Tak przygotowane ogórki konserwowe są gotowe zaraz po przyrządzeniu. Opakowanie Mieszanki do ogórków konserwowych Prymat wystarcza na przygotowanie około 6 słoików o pojemności 1 l.
Ogórki konserwowe wymagają odrobiny pracy latem, a smakiem cieszą całą zimę. Dają bardzo wiele możliwości tworzenia różnorodnych bukietów smakowych dzięki dodawaniu do słoików różnych składników.
Czytaj więcej