Ile bułka tarta znaczy w kuchni polskiej?
Innowacji w temacie pieczywa nie brakuje, kiedyś dostępny był jedynie biały chleb i bułki, dziś oferta pieczywa jest nieskończona.
Czytaj więcejBułka tarta klasyczna Prymat przygotowana jest z mąki pszennej i to za jej sprawą panierki i ciasta nie przypalają się. Po namoczeniu staje się odpowiednio kleista, a więc panierowanie przebiega bardzo szybko i wygodnie. Ponadto wydziela apetyczny aromat i ma złocisty kolor. Bułka tarta klasyczna Prymat długo zachowuje świeżość, ponieważ jest odpowiednio suszona i rozdrabniana.
Gramatura: 400 gBułki tartej nie może zabraknąć w klasycznej polskiej kuchni. Jest niezastąpiona podczas tradycyjnej sztuki gotowania, o czym przekonała się już każda gospodyni. Jej najbardziej znana odmiana to bułka tarta jasna, którą przygotowuje się z mąki pszennej. Co ciekawe, nie jest to produkt dostępny wszędzie. Nie znają go choćby w Holandii czy Norwegii. Bułkę tartą szczególnie docenia się za granicą, gdy próba przyrządzenia domowego schabowego staje się niemal niemożliwa.
Używana jest przede wszystkim jako składnik panierki do mięsa drobiowego, wieprzowego, ryb, krokietów i serów. Zarumieniona na maśle podkreśla smak gotowanych warzyw, takich jak fasolka szparagowa, brokuły czy kalafior. Sprawdza się także przy pieczeniu - posypanie formy Bułką tartą klasyczną Prymat sprawia, że ciasta, pasztety czy pieczeń nie będą przywierać do dna. Dosypanie już niewielkiej ilości bułki do mięsa mielonego lub sosu zwiększa jego gęstość i spoistość. Bułka tarta łatwo wchłania wodę, dlatego zaleca się przechowywanie jej w odpowiednio suchym miejscu.
Innowacji w temacie pieczywa nie brakuje, kiedyś dostępny był jedynie biały chleb i bułki, dziś oferta pieczywa jest nieskończona.
Czytaj więcej