Zamiast pieprzu
Czarnuszka, czyli Nigella sativa, jest jedną z przypraw, które wracają do łask. Niegdyś kojarzona z kuchnią regionalną, dziś staje się coraz popularniejsza , głównie dzięki powrotowi do łask domowych.
czytaj więcejInnowacji w temacie pieczywa nie brakuje, kiedyś dostępny był jedynie biały chleb i bułki, dziś oferta pieczywa jest nieskończona. Nawet bułka tarta stała się w pełni samodzielnym produktem niezbędnym w kuchni polskiej.
Bułka tarta jest powszechnie odbierana jako jeden z najzwyklejszych produktów kuchennych – tani, zwyczajny, kojarzony z domową kuchnią – codzienną i tradycyjną. Jednocześnie dodaje smaku, zapewnia kleistość potraw, chroni smażone potrawy przed utratą soczystości! Tyle możliwości w tak prostym produkcie...
A`la polonaise
Ile bułka tarta znaczy w kuchni polskiej, okazuje się dopiero wtedy, kiedy jej brakuje. Bez niej nie zrobimy tradycyjnej okrasy do gotowanego kalafiora, brukselki czy fasolki szparagowej. We francuskiej kuchni a` la polonaise oznacza zawsze „z bułką tartą i masłem”. Jak zawsze wszystko po francusku brzmi lepiej, godniej i dostojniej, nawet przyrumieniona bułka tarta, która doskonale dopełnia smak, jednak nie modyfikując zbytnio oryginalnego smaku warzyw. Zresztą nie tylko warzyw, ale też np. leniwych, knedli czy kopytek. Co ciekawe, także makaronów typu spaghetti.
Bułka przydaje się też do mięsa mielonego, farszów czy klopsów. Niezbędna do obsypania formy do ciasta. Jeśli w domu brakuje bułki tartej nawet nie ma co podchodzić do przyrządzania ulubionych schabowych. To właśnie dobrej jakości bułka tarta sprawia, że mięso schabowe pozostaje soczyste. Panierka powstała z połączenia bułki i jaj jest chrupiąca, doskonale łączy się z pysznym mięsem, a kotlet zarumieniony na złoto wygląda niezwykle apetycznie. Oczywiście bułka tarta to baza nie tylko do panierowania mięs, ale też ryby, warzyw i grzybów.
„Starożytne” sposoby
Co ciekawe nie jest to produkt dostępny wszędzie. Nie znają go choćby w Holandii czy Norwegii. Dopiero próba przyrządzania domowego, polskiego schabowego na emigracji okazuje się być niemal niemożliwa, bo w sklepach taki produkt jak bułka tarta jest po prostu nieodstępny. Wówczas przypomina się jak to jeszcze kilkanaście lat temu każda zapobiegliwa pani domu suszyła niewykorzystane białe pieczywo, bo godna szacunku postawa, by nie marnować jedzenia, była na porządku dziennym. Kiedy więc nazbierało się sporo suchego pieczywa, przychodził czas na męskie silnie ramię. W wielu domach to było jedno z tych zajęć w kuchni, które przeznaczone było właśnie dla mężczyzn. Za pomocą mechanicznej maszynki do mielenia, tudzież zwykłej tarki i z użyciem odpowiedniej siły powstały domowe zapasy bułki tartej.
Bułka tarta kiedyś i dziś
Dziś bułka tarta tylko na użytek domowy powstaje z opadów, bo tak przecież trzeba nazwać produkt z czerstwego pieczywa. Obecnie produkt bułka tarta powstaje w wyniku specjalistycznego wypieku z dokładnie tych samych składników, co pieczywo. Dzięki temu, że nie powstaje z pozostałości piekarniczych, nasz produkt jest wysokiej jakości, a także w pełni bezpieczny.
Czarnuszka, czyli Nigella sativa, jest jedną z przypraw, które wracają do łask. Niegdyś kojarzona z kuchnią regionalną, dziś staje się coraz popularniejsza , głównie dzięki powrotowi do łask domowych.
czytaj więcejPomidory suszone z czosnkiem i bazylią to niezwykła kompozycja, która doskonale wpisuje się w kuchnię włoską tak popularną w polskiej kuchni.
czytaj więcejKardamon to jedna z bardziej tajemniczych przypraw. Należy do grupy przypraw korzennych o egzotycznym pochodzeniu. Jest jedną z najdroższych przypraw świata zaraz po szafranie i wanilii.
czytaj więcej