Aktualności

Potrawy świąteczne na Boże Narodzenie – co jeść po Wigilii?

Jarska Wigilia to uczta, na którą czekamy cały rok. Pełne grzybów pierogi i uszka, aromatyczne zupy i niezliczone dania świąteczne z ryby są bez wątpienia wyjątkowe, ale już następnego dnia na polskich stołach królują mięsne potrawy na Boże Narodzenie. Co przygotować na uroczysty obiad na pierwszy i drugi dzień świąt?

Bigos – tradycyjna potrawa na Boże Narodzenie

Trudno wyobrazić sobie święta bez bigosu – doskonale wpisuje się w konwencję tego magicznego czasu, ponieważ, podobnie jak dania wigilijne, składa się w dużej mierze z kapusty i grzybów. Jednak w tym przepisie na Boże Narodzenie znajdziemy również mięso – najczęściej wieprzowinę oraz opcjonalnie kiełbasę, która nada tej potrawie na święta bardziej zdecydowanego charakteru.

Oprócz tych trzech podstawowych składników musimy pamiętać o przełamującym smak kwaśnym jabłku oraz suszonych śliwkach. W wielu przepisach na bigos nieodłącznym dodatkiem jest wino oraz pomidory w postaci przecieru lub koncentratu, ale o doskonałą harmonię dbają tu przede wszystkim przyprawy. Pierwszą i najważniejszą z nich jest kminek cały, który poza charakterystycznymi nutami smakowymi dba również o to, by to dość ciężkie danie na święta łatwiej strawić. Oprócz niego w bigosie nie może zabraknąć majeranku, ziela angielskiego, liścia laurowego i oczywiście soli, i pieprzu.

Przepisy na Boże Narodzenie – krokietowe wariacje

Krokiety to potrawa na Boże Narodzenie, którą można serwować tak w Wigilię, jak i w pozostałe dni świętowania. O ich charakterze decyduje tu skład farszu, a ten można przygotować na dziesiątki sposobów. Najpopularniejszy jest farsz z kapusty i grzybów, jeśli jednak szukamy urozmaicenia od tej niewątpliwie smacznej, ale obecnej w niemal wszystkich daniach na święta mieszanki, możemy sięgnąć po inne wypełnienie.

Na pierwszy i drugi dzień świąt idealne okażą się krokiety z mięsem, które doskonale skomponują się z wigilijnym barszczem czerwonym z poprzedniego dnia. Inną wariacją tego przepisu na Boże Narodzenie są krokiety z serem żółtym, szpinakiem lub kaszą gryczaną – możliwości jest wiele, a ostateczny kształt tej potrawy świątecznej zależy tylko od naszych indywidualnych preferencji.

Wykwintne potrawy na święta z drobiu

Na bożonarodzeniowym stole świetnie sprawdzą się również dania świąteczne z drobiu. Postarajmy się jednak, by były one nieco bardziej odświętne niż w pozostałe dni roku. Świetnie sprawdzą się tutaj dewolaje z serem, masłem i pieczarkami, ale ciekawą opcją okaże się też pieczony w całości kurczak w pomarańczach. W tym czasie warto sięgnąć także po inne rodzaje pieczystego.

Kaczka, gęś, indyk – na polskich stołach nie pojawiają się codziennie, dlatego stanowią doskonałą bazę do przepisów na Boże Narodzenie. Możemy łączyć je z owocami, warzywami i podlewać winem, by zyskać idealnie głęboki, aromatyczny smak. Musimy też pamiętać o przyprawach, w szczególności rozmarynie i majeranku, choć możemy skorzystać również z gotowej mieszanki do kurczaka ze złocistą skórką.

Mięsne przepisy na święta Bożego Narodzenia – najlepsze pieczenie!

Rolady wypełnione farszem lub sztuka mięsa pieczona w całości. Z dodatkiem śliwki lub całymi jajkami na twardo – sposobów na pieczeń bożonarodzeniową jest całe mnóstwo, należy jednak pamiętać, że kluczem do uzyskania idealnego smaku każdej z nich jest marynata.

Te tradycyjne potrawy na Boże Narodzenie należy zacząć przygotowywać dzień przed pieczeniem, by mięso mogło dokładnie przejść smakami mieszanki. W jej skład powinien wchodzić ocet winny, który skutecznie zmiękczy mięso, olej rzepakowy (w przypadku długotrwałego marynowania) lub oliwa z oliwek (do krótszego, kilkugodzinnego marynowania), ulubione przyprawy nadające smak oraz mała ilość cukru równoważącego całą kompozycję. Pieczenie to potrawy na Boże Narodzenie, które wybornie smakują jako sztuka mięsa na obiad oraz jako dodatek do sałatki, więc możemy się nimi delektować przez cały okres świąteczny.

Więcej aktualności

Zarządzaj plikami cookies