Gdzie pieprz rośnie, jak rośnie i inne ciekawostki!
Wiele razy wypowiadamy to znane przysłowie z pieprzem, ale czy kiedyś się nad nim zastanawialiście? Czas poznać odpowiedź na pytanie, gdzie pieprz rośnie!
czytaj więcejPrzepisy na zupy są bardzo zróżnicowane. Delikatne kremy warzywne, esencjonalne buliony i sycące zupy, którym blisko do dań jednogarnkowych zdecydowanie różnią się sposobem przygotowania. Łączy je jedno – aby dobrze smakowały, potrzebne są odpowiednie przyprawy do zup. Zawsze warto mieć pod ręką sól, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy. W zależności od zupy wybieramy też kompozycję ziół – suszonych lub świeżych. Dużym ułatwieniem są gotowe mieszanki przyprawowe, które łączą w sobie wszystkie składniki pasujące do danej zupy.
Przygotowując zupę, warto zastanowić się, jakie przyprawy podbiją smak głównych składników. Aby rosół był aromatyczny i miał głęboki smak, warto sięgnąć po lubczyk oraz natkę pietruszki. Smak warzyw w rosole również można wzmocnić.
Przyprawa do rosołu Prymat zawiera kompozycję przypraw, ziół oraz suszonych warzyw. Znajdziecie w niej uniwersalną dla zup bazę – ziele angielskie i pieprz czarny, a także marchew, pasternak, cebulę, por, natkę pietruszki, tymianek i lubczyk. Ta mieszanka dobrze sprawdzi się też do zup kremów, pomidorówki czy jarzynowej.
Dobrze skomponowane przyprawy grają pierwszoplanową rolę we flakach. Bez nich zupa byłaby mdła i po prostu niesmaczna. Czym doprawić to danie? Przyprawa do flaków klasyczna Prymat ma bardzo bogaty skład, idealnie pasujący do mięsnej zupy. Suszone warzywa są w niej połączone z korzennymi akcentami gałki muszkatołowej i imbiru, ziołami oraz przyprawami. Papryka słodka wzmacnia dodatkowo kolor zupy. Flaki muszą być wyraziste w smaku, lekko pikantne i aromatyczne – bez odpowiedniej przyprawy taki efekt jest po prostu niemożliwy do osiągnięcia.
Do fasolowej perfekcyjnie sprawdzi się Przyprawa do dań z fasoli i warzyw strączkowych Prymat. Ostra papryka sprawia, że zupa jest wyrazista w smaku, a słodka papryka wzmacnia kolor dania. Do fasoli, ale też grochu dobrze pasują również kolendra i majeranek oraz czosnek.
Podsumowując, aby zupy były pyszne i aromatyczne, kluczowe jest dobranie przypraw, które podkreślają ich główny składnik. Warto podążać za tym przewodnim smakiem i łączyć dodatki tak, aby całość tworzyła spójną kompozycję. Wybór pojedynczych przypraw i każdorazowe zastanawianie się, w jakich proporcjach powinny znaleźć się w zupie, byłyby czasochłonne i trudne. Z pomocą przychodzą mieszanki przyprawowe, które zapewniają idealne połączenie smaków.
Wiele razy wypowiadamy to znane przysłowie z pieprzem, ale czy kiedyś się nad nim zastanawialiście? Czas poznać odpowiedź na pytanie, gdzie pieprz rośnie!
czytaj więcejPoznaj serię śniadaniowych przypraw, która odmieni Twoje poranki!
czytaj więcejNowy sezon Doradcy Smaku od poniedziałku do piątku o godzinie 20:00 w TVN!
czytaj więcej