Kolendra cała
Czytaj więcej
Kolendry całej Prymat z powodzeniem można użyć do potraw zarówno pikantnych, jak i słodkich. Niegdyś stosowana do sporządzania eliksirów miłosnych, obecnie nadal można się zakochać w jej wyrazistym smaku. Wzbogaci smak mięs, ryb, zup i wszelkich dań warzywnych, urozmaici smak pieczonych ciast.
Gramatura: 15 g
Kolendra to jeden z gatunków przyprawowych, które najwcześniej dotarły do Ameryki. Świeże liście kolendry powszechnie stosuje się na południu Azji i w Ameryce Południowej. Owoce stanowią przyprawę, która ma zupełnie odmienny zapach, smak i inne właściwości. W większości krajów produkujących kolendrę stosuje się zarówno ziele, jak i owoce tego gatunku. Aromat dojrzałych owoców jest słodki, korzenny z pieprzowo-balsamiczną nutą.
Na Bliskim Wschodzie kolendra jest popularnym dodatkiem stosowanym do mięsa, kiełbas, pieczonych ryb, skorupiaków i gulaszu. Doskonała do warzyw strączkowych, kapustnych, korzeniowych oraz papryki i ogórka. W Europie i Ameryce służy jako przyprawa do pikli. Jest również wykorzystywana jako przyprawa do wypieku ciast. Olejek lotny kolendry nadaje zapach niektórym gatunkom czekolady, a także likierom i innym napojom. Oprócz tego kolendra jest zasadniczym składnikiem proszku curry.
Pikantne owoce kolendry całej to niezwykła przyprawa – naprawdę warto wypróbować ją w kuchni. W takiej jednak formie jest znana niewielu i korzystają z niej przeważnie wytrawni kucharze.
Czytaj więcej