Zioła

Kolendra

cała

Kolendry całej Prymat z powodzeniem można użyć do potraw zarówno pikantnych, jak i słodkich. Niegdyś stosowana do sporządzania eliksirów miłosnych, obecnie nadal można się zakochać w jej wyrazistym smaku. Wzbogaci smak mięs, ryb, zup i wszelkich dań warzywnych, urozmaici smak pieczonych ciast.

Gramatura: 15 g

Czy wiesz, że...

Kolendra to jeden z gatunków przyprawowych, które najwcześniej dotarły do Ameryki. Świeże liście kolendry powszechnie stosuje się na południu Azji i w Ameryce Południowej. Owoce stanowią przyprawę, która ma zupełnie odmienny zapach, smak i inne właściwości. W większości krajów produkujących kolendrę stosuje się zarówno ziele, jak i owoce tego gatunku. Aromat dojrzałych owoców jest słodki, korzenny z pieprzowo-balsamiczną nutą.

Zastosowanie

Na Bliskim Wschodzie kolendra jest popularnym dodatkiem stosowanym do mięsa, kiełbas, pieczonych ryb, skorupiaków i gulaszu. Doskonała do warzyw strączkowych, kapustnych, korzeniowych oraz papryki i ogórka. W Europie i Ameryce służy jako przyprawa do pikli. Jest również wykorzystywana jako przyprawa do wypieku ciast. Olejek lotny kolendry nadaje zapach niektórym gatunkom czekolady, a także likierom i innym napojom. Oprócz tego kolendra jest zasadniczym składnikiem proszku curry.

Przepisy

z tym produktem

Sałatka Salsa z pikantnym kurczakiem

Szybko Łatwe 3-4

Warzywne spring rollsy z pikantnym guacamole

Średnio Dasz radę 3-4

Sałatka z kaszą jaglaną, pomidorami koktajlowymi, ogórkiem, kolendrą i curry

Średnio Dasz radę 3-4

Wielkanoc: Pieczony w całości pstrąg z kaparami, cytryną i świeżymi ziołami

Średnio Dasz radę 3-4

Warto wiedzieć

Przetwarzamy Twoje dane osobowe i stosujemy cookies, aby ułatwić Ci korzystanie ze sklepu/naszych usług. Dowiedz się więcej o naszej Polityce Prywatności. Zapoznaj się z informacjami od administratora Dowiedz się więcej

Ok, rozumiem