Ziarenko pełne smaku i aromatu
Gorczyca biała to jedna z najstarszych przypraw na świecie, lecz nieco odzwyczailiśmy się od używania jej w formie całej - surowej.
Czytaj więcejGorczyca biała cała Prymat zachwyca nieco słodkawym, a zarazem lekko ostrym smakiem. Idealnie pasuje do wszelkiego rodzaju marynat, pikantnych sosów, pikli, a także do przyprawiania potraw mięsnych, zup i wędlin. Gorczyca biała jest niezbędna podczas kwaszenia ogórków i kapusty. Prymat oferuje nasiona gorczycy w całości, dzięki czemu przyprawiane potrawy nabierają intensywnego smaku.
Gramatura: 30 g
Rzymianie uważali ją za afrodyzjak i dodawali do miłosnych eliksirów. W wiekach średnich na terenie Europy gorczyca była jedną z przypraw powszechnie dostępnych dla mniej zamożnych. Znane są trzy rodzaje gorczycy: czarna, biała oraz, pochodząca z Indii, sarepska.
Gorczyca biała cała Prymat jest stosowana głównie jako przyprawa do pikli, marynat, musztardy, sosów oraz mięs. W przeciwieństwie do innych przypraw jest właściwie bez zapachu. Dlatego przed dodaniem nasion do potrawy można je uprażyć na oleju. Dzięki temu nabiorą ostrego aromatu. Gorczyca biała cała Prymat jest świetnym dodatkiem do kwaszonych i konserwowych ogórków, a także kwaszonej kapusty. Polecamy dodawanie jej do masła ziołowego. Gorczyca jest również składnikiem Pieprzu ziołowego Prymat.
Gorczyca biała to jedna z najstarszych przypraw na świecie, lecz nieco odzwyczailiśmy się od używania jej w formie całej - surowej.
Czytaj więcej