Zioła

Cząber

suszony

Cząber jest ziołem o lekko korzennym i pikantnym aromacie. Nadaje wyraźnego smaku tłustym mięsom. Idealnie pasuje do dań jednogarnkowych popularnych w kuchni polskiej, takich jak fasolka po bretońsku czy pomidorowa. Świetnie komponuje się z dziczyzną, grzybami oraz kapustą. Stosuje się go również do sosów śmietanowych i pomidorowych. Cząber doskonale podkreśla smak jaj, doskonale pasuje do omletu czy jajecznicy.

Gramatura: 10 g

Czy wiesz, że...

Cząber wykorzystywany jest w kuchni od 2 tys. lat. Szczególnie doceniamy go za to, że wspomaga trawienie roślin strączkowych. Ze względu na szczególny aromat uważany jest za afrodyzjak. To także składnik popularnej mieszanki ziół prowansalskich. 

Zastosowanie

Cząber wzbogaca smak klasycznych polskich zup takich jak: krupnik, grochówka lub kapuśniak. Używa się go ponadto do mięsnych sosów własnych. Co ciekawe, jego szerokie zastosowanie i ostry smak dobrze komponują się z grzybami. Najlepiej dodawać go do potrawy na kilka minut przed zakończeniem gotowania lub duszenia.

Przepisy

z tym produktem

Zupa ziemniaczana z pomidorami - Krok po kroku

Średnio Łatwe 3-4

Duszona soczewica z kiełbasą wiejską i pomidorami - Krok po kroku

Szybko Dasz radę 3-4

Omlet z cukinią i serem - Krok po kroku

Szybko Łatwe 1-2

Warto wiedzieć

Ta strona używa cookies. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki.

Akceptuję