Aromatyczna i ostra – odkryj ją w kuchni
Pikantne owoce kolendry całej to niezwykła przyprawa – naprawdę warto wypróbować ją w kuchni. W takiej jednak formie jest znana niewielu i korzystają z niej przeważnie wytrawni kucharze.
Czytaj więcejKolendra cała Prymat z powodzeniem używana jest zarówno do potraw pikantnych, jak i słodkich. Niegdyś stosowana do sporządzania eliksirów miłosnych, obecnie nadal można się zakochać w jej wyrazistym smaku. Wzbogaci aromat mięs, ryb, zup czy wszelkich dań warzywnych. Nie bez znaczenia pozostaje też zapach kolendry. Słodka, korzenna woń z pieprzowo-balsamiczną nutą, z wyraźnym cytrusowym akcentem, stanowi zwieńczenie przygotowanego posiłku. Warto wybrać przyprawę w postaci całych ziarenek, gdyż daje się ona łatwo rozdrobnić w moździerzu, a jednocześnie długo zachowuje swoje cenne właściwości.
Kolendra cała Prymat to idealny wybór, jeśli chcemy podkreślić walory potraw indyjskich i arabskich. Od tysiącleci bez kolendry nie mogą obejść się także Grecy – dodają jej do zapiekanki musaka czy szaszłyków w stylu greckim. Beżowe ziarenka tej rośliny chętnie używane są do przyrządzania przysmaków meksykańskich. Nadają one słodkiego i lekko palącego charakteru tradycyjnym daniom z tego rejonu, takim jak burrito, taco czy pomidorowa salsa. Oprócz posiłków wytrawnych owoce tej rośliny urozmaicą też smak pieczonych ciast. Korzenny aromat ziarenek pasuje również do szarlotki oraz piernika.
Gramatura: 15 g
Przyprawa ta była stosowana już w starożytności w rejonie śródziemnomorskim oraz w Egipcie – jej pozostałości znaleziono w grobowcu Tutenchamona. Kolendra to jeden z gatunków o właściwościach wzmacniających smak, które najwcześniej dotarły do Ameryki. Świeże liście kolendry powszechnie stosuje się na południu Azji i w Ameryce Południowej. Owoce stanowią przyprawę, która ma zupełnie odmienne właściwości. W większości krajów produkujących kolendrę używane jest zarówno ziele, jak i owoce tego gatunku. Aromat dojrzałych owoców jest słodki, korzenny z pieprzowo-balsamiczną nutą.
Na Bliskim Wschodzie kolendra to popularny dodatek do mięsa, pieczonych ryb, skorupiaków czy gulaszu. Można nią doprawić hummus. Wystarczy połączyć ze sobą ciecierzycę, pastę sezamową (tahini) oraz odpowiednio dobrane przyprawy, by uwielbiana pasta do kanapek i dip do warzyw był gotowy! Kolendra cała Prymat stanowi również doskonałe uzupełnienie do dań z warzyw strączkowych, kapustnych, korzeniowych, papryki, ogórka. W Europie, a także w Ameryce służy jako dodatek do pikli. Warto spróbować połączenia pikantnych ziarenek z fasolką po bretońsku lub duszoną kapustą.
Oprócz tego kolendra jest zasadniczym składnikiem proszku curry. Ta kompozycja kojarzy się ściśle z kuchnią indyjską, stosowana jest jednak na całym świecie.
Przyprawa bywa również wykorzystywana przez wielu z nas do wypieku ciast. Wszelkie korzenne łakocie zyskają dzięki kolendrze kuszący zapach i smak. To nie tylko aromatyczny składnik w przyprawie do piernika, ale też pomysł na niebanalne w smaku desery z jabłkami. Niektóre osoby warzą nawet nalewki z użyciem wonnych ziarenek. Z kolei olejek lotny kolendry nadaje zapach pewnym gatunkom czekolady, a także likierom czy innym napojom.
Pikantne owoce kolendry całej to niezwykła przyprawa – naprawdę warto wypróbować ją w kuchni. W takiej jednak formie jest znana niewielu i korzystają z niej przeważnie wytrawni kucharze.
Czytaj więcej