Ogórki kiszone – zrób to sam!
Samodzielne przygotowanie posiłków dla całej rodziny jest smaczne, zdrowe i tanie. A co jeszcze lepsze – gotowanie w domu jest trendy!
Czytaj więcejKtóż nie zachwyca się tradycyjnym smakiem ogórków kwaszonych i sezonowych ogórków małosolnych! Ogórki kwaszone i małosolne świetnie sprawdzą się jako dodatek do kanapek, obiadu czy po prostu przekąska. Sekret tej kulinarnej specjalności kuchni polskiej tkwi w starannej recepturze opartej na świeżych ogórkach, odpowiednio dobranych proporcjach przypraw takich jak: chrzan, koper, gorczyca biała, czosnek oraz klasycznej zalewie solnej.
Ogórki małosolne są lekko słone i chrupiące, po wyjęciu ze słoika wyglądają właściwie tak jak ogórki kiszone, jedynie ich środek ze względu na krótki czas kiszenia pozostaje nieprzeźroczysty. To nasz polski klasyk, który bardzo szybko można przyrządzić w domu. Ogórki małosolne potrzebują zaledwie 3 dni, by w zalewie uzyskać idealny smak, natomiast ogórki kwaszone powinny być przechowywane w chłodnym miejscu przez kilka tygodni (ok. 20 dni).
Prosty przepis oraz gotowa receptura sprawią, że nawet nowicjusze w sztuce domowych przetworów poradzą sobie doskonale, a tak samodzielnie przyrządzone ogórki będą smakować jak od mamy.
Gramatura: 40 gOgórki kwaszone są mniej kaloryczne – w wyniku fermentacji węglowodany zostają przekształcone w kwas mlekowy. Są też łatwiejsze do trawienia, dlatego mogą je jeść osoby z kłopotami trawiennymi, dzieci oraz osoby starsze. Podczas kiszenia ogórki przejmują cenne dla organizmu składniki pochodzące z przypraw (czosnek, koper, chrzan) oraz bakterie kwasu mlekowego, który wytwarza się z węglowodanów. Jeśli chcemy by ogórki były jeszcze bardziej jędrne, można dodać liście dębu do zalewy.
By przyrządzić ogórki kwaszone i małosolne potrzebujemy 3 kg ogórków gruntowych, następnie należy przygotować zalewę, rozpuszczając sól (2 łyżki na 1 l wody). Do słoików o pojemności 1 l należy wsypać po 2 łyżki stołowe Mieszanki do ogórków kwaszonych i małosolnych Prymat. W każdym ze słoi umieścić najlepiej pionowo umyte ogórki, a następnie zalać je przygotowaną wcześniej solną zalewą. Tak przygotowane słoje przykryć ściereczką lub talerzykiem. Ogórki małosolne będą gotowe już po ok. 3 dniach. Aby otrzymać ogórki kwaszone, należy szczelnie zakręcić słoiki i pozostawić w chłodnym miejscu przez kilka tygodni. Opakowanie Mieszanki do ogórków kwaszonych i małosolnych Prymat wystarcza na przygotowanie około 6 słoików o pojemności 1 l.
Samodzielne przygotowanie posiłków dla całej rodziny jest smaczne, zdrowe i tanie. A co jeszcze lepsze – gotowanie w domu jest trendy!
Czytaj więcej