Zioła i przyprawy jednorodne
Czosnek niedźwiedzi
suszony
Czosnek niedźwiedzi jest bardzo popularnym składnikiem we współczesnej kuchni. Czosnek niedźwiedzi może być alternatywą dla dodawanej do dań cebulki czy szczypiorku. Charakteryzuje się bardzo delikatnym i świeżym zapachem oraz bardzo wyraźnym smakiem zbliżonym do klasycznego czosnku. Warto wiedzieć, że ten w wersji suszonej jest zdecydowanie łagodniejszy i mniej ostry w smaku. Ma wszechstronne zastosowanie. Należy jednak pamiętać, by dodać go do potrawy pod koniec gotowania. Dodany wcześniej traci smak i aromat. W formie świeżej występuje jedynie na przełomie kwietnia i maja, dlatego najwygodniejszym rozwiązaniem jest sięganie po czosnek niedźwiedzi w formie suszonej przez cały rok.
Gramatura: 4 gCzy wiesz, że...
Czosnek niedźwiedzi swoją nazwę zawdzięcza niedźwiedziom, które zgodnie ze starogermańską legendą, zjadały go zaraz po przebudzeniu się ze snu zimowego. Wierzono, że jeśli roślina ta jest w stanie pomóc wyjść z letargu zwierzętom – będzie w stanie wzmocnić człowieka. W Polsce coraz chętniej sięgamy po czosnek niedźwiedzi w przygotowywanych sałatkach, dressingach, twarożkach i innych ulubionych daniach. Czosnek niedźwiedzi najlepiej dodać pod koniec gotowania, aby zachować jego smak i aromat. Świeży czosnek niedźwiedzi, a w szczególności jego zielone liście, przypominają swoim kształtem kwitnącą na przełomie maja konwalię. Jego kwiaty przybierają białą barwę, ale nie sposób pomylić jej ze wspomnianą wcześniej rośliną ozdobną.
Zastosowanie
Znajduje bardzo szerokie zastosowanie jako dodatek smakowy do dań: jednogarnkowych, pieczonych ryb i mięs, zup, aromatyzowania oleju, oliwy, masła oraz marynowania produktów spożywczych. Doskonale łączy się ze śmietaną, jogurtem naturalnym, maślanką, kefirem. Jest ciekawym składnikiem sałatek i przygotowywanych do nich dressingów oraz dipów. Sprawdza się również jako dodatek do dań przygotowywanych w sezonie grillowym: warzyw, sosów, mięs, ryb, grzanek, czy sałatek. Czosnek niedźwiedzi jest ciekawym i oryginalnym dodatkiem do puree ziemniaczanego lub warzywnego, czy mizerii. Czosnek niedźwiedzi nadaje oryginalny smak warzywom, np. smażonej cukinii, grzybom, nadziewanym pieczarkom, fasolce szparagowej żółtej lub białej oraz kalafiorowi.
Czosnek niedźwiedzi może odmienić smak codziennie przygotowywanego śniadania. Można wykorzystać go jako alternatywę szczypiorku i cebulki, najczęściej dodawanej do jajecznicy, twarogu, omletu i owsianki na słono.