Przyprawy w tubach
Sól jodowana morska
TUBA
Sól niemal od zawsze była surowcem na wagę złota, używanym również swego czasu jako środek płatniczy. Od wieków szukano także różnych możliwości jej otrzymywania. Jedną z metod pozyskiwania tego minerału było odparowanie wody morskiej. Sól morska, bo o niej właśnie mowa, to jedna z bardziej wartościowych soli. Znakomicie wyodrębnia smak potraw, zapobiega utracie soli mineralnych podczas gotowania warzyw, a także wpływa na wykształcenie koloru dań. Stanowi jedną z najbardziej fundamentalnych przypraw, bez których trudno byłoby wydobyć smak wielu potraw. Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat to znakomite zwieńczenie smaku nie tylko dań mięsnych i warzywnych, ale także niektórych deserów.
Gramatura: 250gCzy wiesz, że...
Na przestrzeni wielu lat sól pełniła ważną funkcję nie tylko kulinarną, ale i gospodarczą. Nazywana nawet białym złotem przyczyniła się do rozwoju wielu miast i regionów, gdzie można ją było wydobywać lub pozyskiwać, np. poprzez odparowanie wód morskich. Sól dawniej była tak cennym surowcem, że w średniowieczu wypłacano w niej żołd. Ma to swoje odzwierciedlenie do dziś w języku angielskim, w którym salary oznacza wynagrodzenie, a słowo to pochodzi od łacińskiego salaire. Sól oprócz wartości finansowej miała też od zawsze znaczenie społeczne, a nawet religijne.
Zastosowanie
Zaletą soli w tubach jest ich wygoda stosowania i podręczność. Wszystkie tuby mają wieko wyposażone w 3 poziomy dozowania – do wyboru i łatwego dostosowania w zależności od potrzeby. Zadbaj o to, by mieć w swojej kuchni zawsze pod ręką sole naturalnego pochodzenia Prymat. Dzięki nim Twoje dania będą doskonale doprawione solą wysokiej jakości.