Grill
Warzywa
z grilla
Warzywa z grilla Prymat to niezwykle wdzięczny temat. Choć każdy wie, że są zdrowe i kolorowe, to nie dla wszystkich są równie atrakcyjne jak soczysta karkówka czy dobrze przypieczona kiełbaska. Jak zatem przyrządzić warzywa z rusztu, aby mogły konkurować smakiem z innymi potrawami? Przepis jest prosty – dobrze dobrana przyprawa do warzyw z grilla. Odpowiednio przygotowany zestaw ziół i przypraw można znaleźć w mieszance Warzywa Grill Prymat. To kompozycja, która wyróżnia się ziołowym aromatem i dobrze widocznymi przyprawami, dzięki gruboziarnistej strukturze. W smaku dominującym akcentem, oprócz ziół, jest czosnek.
Kiedy planujemy spotkanie przy grillu i potrawy, coraz częściej przekonujemy się do grillowania warzyw. Pomysł na warzywa na grilla zawsze się sprawdza, bowiem coraz więcej Polaków przechodzi na dietę wege lub znacznie ogranicza spożycie mięsa. Coraz chętniej też poszukujemy nowych smaków, otwieramy się na nowości. Warzywa na grillu często przemycamy w postaci dodatku do szaszłyków lub podajemy je jako sałatkę obok grillowanych mięs. Warto je również wyciągać na pierwszy plan grillowego menu. Są w końcu zdrowe, mają zdecydowanie mniej kalorii niż potrawy mięsne, ciekawy smak oraz naprawdę apetyczny wygląd! Dlatego też przyprawa do grillowanych warzyw będzie wartym uwagi uzupełnieniem wszelkich grillowanych potraw w stylu wege. W skład wspomnianej mieszanki wchodzą: czosnek, papryka słodka, sól, cebula, chili, kminek, oregano, natka pietruszki, rozmaryn i szałwia. Te smaki i aromaty sprawdzą się doskonale wegańskim menu podczas plenerowej imprezy.
Gramatura: 30 gCzy wiesz, że...
Kiedy zastanawiamy się „co na grilla z warzyw” – odpowiedź jest prosta. Grillować można większość warzyw. Do tych, które uwielbiają ruszt należy papryka, cukinia czy bakłażan. Chętnie na grill wrzucamy też cebulę, kukurydzę czy młode ziemniaki. Na grilla pasują również szparagi i pomidorki koktajlowe, ale też grzyby – najczęściej pieczarki lub boczniaki.
Zastosowanie
Potrawy z warzyw na grilla nie muszą być skomplikowane. Wystarczy skomponować kolorowy szaszłyk albo grillować warzywa luzem, a potem podać je jako przystawkę z sosem tzatziki. Można też zrobić pyszna sałatkę z grillowanych warzyw w śródziemnomorskim stylu. Na wierzchu posypać odrobiną fety, polać oliwą – pyszna sałatka gotowa. Zarówno warzywa z grilla węglowego, warzywa z grilla gazowego, jak i warzywa z grilla elektrycznego będą smakować doskonale, kiedy choć na chwilę zamarynujemy je w przyprawie Warzywa Grill Prymat np. z dodatkiem oleju rzepakowego lub oliwy.